Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties7

Onrust over medisch specialistische verpleging thuis

Ziekenhuisvereniging NVZ roept zorgverzekeraars UVIT en CZ aan tafel om te onderhandelen over medisch specialistische verpleging thuis (MSVT). UVIT en CZ hebben de contracten met thuiszorgorganisaties voor MSVT per 2011 opgezegd en hun geadviseerd met ziekenhuizen te overleggen over de uitvoering van deze vorm van zorg.
Onrust over medisch specialistische verpleging thuis

Diverse leden hebben de NVZ vragen gesteld over de brieven van UVIT en CZ waarin de zorgverzekeraars vertellen dat MSVT vanaf 2011 via het ziekenhuis verloopt. Volgens de NVZ kunnen verzekeraars niet eenzijdig opleggen hoe ziekenhuizen deze zogenoemde ziekenhuisverplaatste zorg gaan uitvoeren.

Zelf beslissen

De NVZ schrijft: “CZ en UVIT zullen deze door hen gewenste en aangekondigde beleidswijzigingen eerst moeten bespreken met de ziekenhuizen. (…) Ziekenhuizen zullen zelf moeten beslissen of zij bereid en in staat zijn deze zorg te leveren en welke aanbieding zij willen en kunnen doen.”

Ziekenhuisverplaatste zorg

De discussie over ziekenhuisverplaatste zorg woedt al sinds duidelijk werd dat deze zorg vanaf 2011 niet meer onder de AWBZ valt. (Zorgvisie – Wouter van den Elsen / Twitter)

Lees meer:

Ziekenhuisverplaatste zorg voorlopig in AWBZ

NVZ: ‘Zorgverzekeraars onterucht buiten schot bij bezuinigingen’

NVZ overweegt stap naar hoge raad om ziekenhuiskorting

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

7 REACTIES

 1. ik wil alleen maar vertellen van dat zij goed verkeert bezig zijn nderland vergrijst zegt men deze wordt altijd verteld daar ben ik niet helemaal zeker van want dan kunnen ze goed plukken van de maatschappij het is gewoonweg niet eerlijk van dat de gewone mens daar de duppe van moet worden ik betaal al zoveel maandelijks aan de zorgverzekeraar dan verlang je ook naar goede zorg of dat nu in ziekenhuis is of verpleeghuis of thuis het is allemaal zorg daar heb ik geen verschil in maar ja als er mis gaat dan gaan de grote en hoge peiten met een gouden handruk weg en dat komt allemaal van ons butget af maar dat gaat gewoon ons neus voorbij en bovendien de zieken huizen zowel de specialisten hebben een heel verantwoordelijke taak vergeet dat niet die mensen gun ik wel wat daar mag men niet op gaan bezuinigen en dat mag ook niet hoge pieten denk toch eens na. ook zoals de minister meot goed nadenken met waar hij bezig is boven dien vindt ik als men de euro niet hadden ingevoert dan hadden wij ook niet zo’n probeem en die heeft alles maar ook alles kapot gemaakt

 2. Lees alle reacties
 3. we weten al heel lang dat deze wijziging gaat komen. Wellicht voelt niemand zich verantwoordelijk voor de zorg na de ziekenhuisopname, het gaat het ziekenhuis alleen maar meer geld kosten tov nu.
  De ziekenhuisopnames moeten steeds korter, dit is hun opdracht.
  De patienten gaan dus (soms zieker) ziek de deur uit. Thuis zou er een nieuwe DBC moeten komen tbv de zorg/behandeling die thuis nog noodzakelijk is en waar mogelijk onder regie van de huisarts die instructies krijgt van de specialist. Zo blijven verantwoordelijkheden waar zij horen.

 4. Op zich is er niets tegen het bundelen van zorgactiviteiten in een DBC als het een samenhangende groep zorgprestaties betreft. Maar pas eind november een eenzijdige maatregel afkondigen die op 1 januari moet ingaan geeft ziekenhuizen geen kans om tot vernieuwing van ketenzorgafspraken te komen met aanbieders en verzekeraars. Afgezien nog van de administratieve consequenties. Een minimale voorbereidingstijd van een half jaar is absoluut nodig. Juist een zorgverzekeraar moet dat weten. Het is echt noodzakelijk dat de huidige systematiek in 2011 wordt gehandhaafd.

 5. Naar mijn mening is een ziekenhuisbed en alles eromheen heel veel duurder dan de behandeling thuis voort te zetten.Het geld komt uit een ander potje maar het maakt de gezondheiszorg wel heel veel duurder. Bovendien is het voor de patiënt veel prettiger als het thuis door kan gaan.

 6. uit deze berichtgeving wordt mij niet duidelijk of de verzekeraars deze keuze maken omdat zij geen uitbreiding van het pakket willen (MSVT wordt nu immers uit de AWBZ betaald) maar kiezen voor verlenging van de verpleging in het ziekenhuis. dat heeft een zekere logica, want dat de verpleging nodig is vloeit direct uit de in het ziekenhuis ondergane behandeling voort. dat de NVZ dit niet prettig vindt is ook logisch, want hierdoor wordt het beroep op de dure verpleegbedden in de ziekenhuizen groter. de keuze van de verzekeraars om hun pakket niet met MSVT uit te breiden vind ik acceptabel, al zal dit de keuzevrijheid van de patiënt verder inperken. maar die was toch al niet groot.

 7. Zelden zo’n staaltje van onbehoorlijk bestuur gezien als van UVIT en CZ bij dit dossier. De contracten met thuiszorgaanbieders opzeggen in november, iedereen verwijzen naar ‘overleg’ en ‘kom er maar uit, wij horen het wel en tot die tijd vergoeden wij niet, want aan wie en hoeveel…’ Dat het systeem om moet is iedereen het mee eens, maar dat je je er als zorgverzekeraar op deze manier en op dit moment in het jaar zo vanaf maakt is meer dan arrogant. Als dit de nieuwe wijze van opereren is van UVIT en CZ, wordt het echt tijd voor een boeiende documentaire….

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.