Onveilige situaties OK door tekort assistenten

Door het tekort aan operatieassistenten wordt in toenemende mate onbekwaam personeel ingezet bij operaties. Dat zegt de Landelijke Vereniging van Operatieassistenten (LVO). Dat zorgt voor onveilige situaties voor patiënten.

 

Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan

Mede daardoor wil de LVO dat operatieassistenten worden opgenomen in artikel 3 van de Wet BIG. Met een verplichte registratie en accreditatie zou een belangrijke stap worden gezet om de kwaliteit en veiligheid van operatieve zorg te verbeteren. Deze oproep deed de LVO al eerder, maar de boodschap is urgenter geworden nu duidelijk is dat er de komende drie jaar 1068 nieuwe operatieassistenten nodig zijn om de tekorten in de toekomst te kunnen opvangen. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van het Capaciteitsorgaan.

Taakverschuivingen

Op dit moment komt taakverschuiving veel voor in operatiekamers. Operatieassistenten voeren bijvoorbeeld voorbehouden handelingen uit en er

0
439

Wilt u dit premium artikel verder lezen?

Sluit eenvoudig een proefmaand af en lees al onze premium artikelen.

Bent u al abonnee? Log dan in en lees verder.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.