Onvoldoende inzicht in opbrengsten wijkteam

Gemeenten moeten meer financieel inzicht krijgen in wat de wijkteams opleveren, zegt bedrijfseconoom en adviseur Michel de Visser. Uit een pilot die de gemeente Schiedam heeft gedraaid om inzicht te krijgen in haar wijkteams, blijkt dat Schiedam slechts 43 procent van de uitgaven aan wijkteams terugkrijgt in de vorm van maatschappelijke baten.

Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
fototaliafinance180.jpg
Foto: Fotolia400

‘In Almere werd onlangs de jeugdhulp tot het einde van het jaar stopgezet’, zegt De Visser. ‘Het geld was op. De komende tijd zullen dit soort situaties vaker voorkomen. Zorg wordt steeds schaarser. Er zullen daarom scherpe keuze gemaakt moeten worden bij het toekennen en inzetten van hulpverlening.’

Inzicht
Dat gemeenten soms geen goede afwegingen maken over de inzet van hulpverlening, komt volgens De Visser omdat heel veel gemeenten onvoldoende inzicht hebben in wat de kosten en opbrengsten zijn van de hulpverlening. ‘Dat komt enerzijds doordat de (ict-)systemen van gemeenten hiertoe nog niet zijn ingericht. Anderzijds komt het doordat hulpverleners

2
166

Wilt u dit premium artikel verder lezen?

Sluit eenvoudig een proefmaand af en lees al onze premium artikelen.

Bent u al abonnee? Log dan in en lees verder.

2 REACTIES

  1. Interessant onderzoek, maar persoonlijk mis ik de 'as' kwaliteit. Volgens heb je twee hoofdcriteria waar je op moet 'scoren': kwaliteit en kosten (waarin kwaliteit belangrijker is). Pas als je zicht hebt en stuurt op beide kun je concluderen of de geïnvesteerde euro's gerendeerd hebben.

  2. Lees alle reacties

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.