Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

ONVZ stapt in nieuwe polis Vitaal Vechtdal

Zorgverzekeraar ONVZ sluit zich aan bij de coöperatie Vitaal Vechtdal. De 160.000 inwoners van Ommen, Hardenberg, Coevorden, Dalfsen en Twenterand krijgen als lid van de coöperatie een unieke verzekeringspolis die lokale preventieprojecten dekt. Dit is het eerste serieuze project voor populatiegerichte bekostiging en ‘shared savings’ in Nederland.
ONVZ stapt in nieuwe polis Vitaal Vechtdal

ONVZ is enthousiast over de wijze waarop het Röpke Zweers Ziekenhuis, Zilveren Kruis, huisartsen en andere zorgverleners in de regio Vechtdal in coöperatieverband hun schouders zetten om de vitaliteit en gezondheid van alle bewoners te verbeteren. Woordvoerder Friso de Jong van ONVZ zegt: ‘Wij zijn nooit een verzekeraar geweest die heel sterk aan een regio is verbonden, we werken in heel Nederland. Toch gaan we nu regionaal deze coöperatie ondersteunen omdat we echt geloven in dit type samenwerking. Hoe de neuzen hier de zelfde richting in staan is uniek. Wij  zitten van oudsher veel in collectieve verzekeringen voor bedrijven en dergelijken. En dit is eigenlijk ook een soort van collectieve verzekering, maar dan voor een complete regio. De hoop is natuurlijk dat we de ervaringen uit dit project ook elders in Nederland kunnen toepassen.’

Afspraken

Met onderlinge afspraken gaan de coöperatieleden ziekte voorkomen op de werkvloer, in het onderwijs en in de woonomgeving. De besparingen die dit oplevert worden eerlijk verdeeld over de partijen. ‘Hiervoor werken we samen aan een  lange termijn planning en stabiel beleid, gebaseerd op meetbare uitkomsten. We kunnen het stijgen van kosten van ziekte alleen beheersen door het bevorderen van een gezonde leefstijl vanaf jeugd, tijdens opleiding en in werk en gezin. Doelen van Vitaal Vechtdal zijn het aantal nieuwe chronisch zieken verminderen en chronisch ziek-zijn later laten beginnen zodat de vraag naar zorg beheersbaar is. De zorgverzekeraars ONVZ en Zilveren Kruis ondersteunen de Vitaal Vechtdal Polis ieder vanuit deze gedeelde overtuiging.’

Innovatie in de zorg

Innovatie is nodig om kwaliteit en betaalbaarheid van zorg te garanderen. In dit dossier: nieuws, blogs en achtergronden over zorginnovatie.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.