Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Onzekerheid over plannen Ziekenhuis Rivierenland

Redactie Zorgvisie
Het Ziekenhuis Rivierenland in Tiel heroverweegt de nieuwbouw- en fusieplannen vanwege financiële problemen. Het bestuur onderzoekt ook of en hoe er met minder mensen dezelfde kwaliteit geleverd kan worden.
Onzekerheid over plannen Ziekenhuis Rivierenland

Het ziekenhuis Rivierenland stelt nieuwbouw en renovatieplannen uit, evenals de bestuurlijke fusie met Stichting Zorg-centra Rivierenland (SZR) en Stichting Thuiszorg en Maatschappelijk werk Rivierenland (STMR). Dit vanwege een tekort op de begroting van 1,8 miljoen euro. Het tekort is ontstaan door een fout in de jaarrekeningen van 2005 en 2006 waardoor het eigen vermogen 1,8 miljoen euro positiever werd voorgesteld, zegt directiesecretaris Janneke Bransz. In De Gelderlander wijt ziekenhuisdirecteur Wymenga de fout aan accountants die het bedrag door de ingewikkelde boekhoudkundige constructie die na de invoering van marktwerking is ontstaan, verzaakt hebben af te boeken.

Werkzaamheden

Ook de bouw/renovatie van het OK complex is niet zonder problemen verlopen. De werkzaamheden hebben geleid tot extra kosten. “Alle extra kosten bij elkaar maken dat we eind 2007 moeite hadden om de begroting 2008 sluitend te krijgen”, aldus Bransz.

Plannen heroverwogen

Als gevolg van de tegenvallers zijn verdere nieuwbouw- en verbouwingsplannen ten bedrage van 40 miljoen euro uitgesteld. “ De plannen zullen we heroverwegen. Hoe we precies de rode cijfers kunnen inlopen, zal blijken nadat accountants de jaarrekening van 2007 hebben afgerond”, aldus Bransz.

Minder arbeidsplaatsen

Of er ontslagen gaan vallen als gevolg van de problemen is nog niet duidelijk. “Bij het opstellen van de begroting 2008 calculeerden we in dat we met ruim twintig formatieplaatsen minder hetzelfde werk zouden gaan klaren. De vermindering van het aantal arbeidsplaatsen willen we via natuurlijk verloop bereiken. Of dat nu nog kan wordt onderzocht.”

Samenwerking

Volgens algemeen directeur Frits van Es van stichting Zorgcentra Rivierenland, betekent het begrotingsgat bij het ziekenhuis niet dat de geplande bestuurlijke fusie tussen zijn Stichting het ziekenhuis en Stichting Thuiszorg van de baan is. “Wij hebben een lange traditie van samenwerking, dus dat loopt geen gevaar”, zegt Van Es. “Wij gaan in de zomer al wel onderzoeken of we niet al eerder met Stichting Thuiszorg en Maatschappelijk werk Rivierenland in zee kunnen.” (Zorgvisie – Wouter van den Elsen)

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.