Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Ook BZ acht WMO-verdeelmodel scheef

Het ministerie van Binnenlandse Zaken heeft haar rapport gepresenteerd over het model waarmee het Wmo-budget onder gemeenten wordt verdeeld. Dat meldt het Nederlands Dagblad vandaag. Het BZ-rapport is het vierde rapport over het verdeelmodel waarin wordt geconcludeerd dat gemeenten met veel chronisch zieken en lage inkomens te weinig geld krijgen.
Ook BZ acht WMO-verdeelmodel scheef

Per 2008 krijgen gemeenten geen geld meer op basis van de historische uitgaven, maar op basis van een objectief verdeelmodel. Dit heeft tot gevolg dat tientallen zogenoemde nadeelgemeenten dezelfde zorg moeten leveren met minder geld. Omdat de verdeling volgens de gemeenten oneerlijk is, eisen deze gemeenten met hun, inmiddels vier, rapporten in de hand een aanpassing van het model. Het ministerie van VWS nam de rapporten ter kennisgeving aan en zei dat het pas in actie zou komen als het Sociaal en Cultureel Planbureau de bevindingen kon beamen. Dat gebeurde in januari 2009. Maar directe actie van het ministerie bleef uit, zo schrijft het Nederlands Dagblad vandaag.

Cronische aandoeningen

Eerder deze week presenteerde het ministerie van Binnenlandse Zaken het Periodiek Onderhoudsrapport (POR) 2010, een jaarlijks onderzoek waarin de verdeling van geld aan gemeenten wordt bekeken. Op verzoek van de Kamer werd hier een extra onderzoek over de Wmo-verdeling aan toegevoegd. Met als resultaat dat er meer aandacht in het model moet komen voor het aantal mensen met een chronische aandoening en het aantal lage inkomens in een gemeente.

Otwin van Dijk

“Voor de vierde keer is geconstateerd dat er belangrijke punten ontbreken in het model”, zegt de Doetinchemse wethouder Otwin van Dijk in het Nederlands Dagblad. Van Dijk voert het woord namens de nadeelgemeenten. “Het is winst dat we nu weten dat echt iedereen het erover eens is dat het model moet worden aangepast. Maar ik vind het teleurstellend dat er geen voorzet wordt gedaan over hoe het anders kan. Ik wil niet zeggen dat Binnenlandse Zaken zijn werk niet heeft gedaan, maar het is in elk geval niet af. Ik hoop dat het ministerie dat nu snel zal doen.” (Zorgvisie – Wouter van den Elsen)

Lees ook:

SCP: Verdeelsleutel Wmo-budget is onzorgvuldig

SCP gaat Wmo-verdeelmodel onderzoeken

VNG: Bussemaker stelt gemeenten in kwaad daglicht

VWS verdeelt miljoenen subsidies voor Wmo-verlies

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.