Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

UMCG sluit vier operatiekamers

Het UMCG moet de operatiecapaciteit verminderen vanwege personeelstekort. Tot eind 2018 worden vier van 29 operatiekamers gesloten. Gespecialiseerde verpleegkundigen blijken vaak naar de thuiszorg uit te stromen.
57725963
Foto: Waltraud Grubitzsch

Het sluiten van de operatiekamers heeft geen effect op de acute zorg, maar wel op de zorg van alle andere specialismen. Op het gebied van de aandachtsgebieden van het UMCG –oncologie en transplantatiegeneeskunde- probeert het ziekenhuis de hinder zoveel mogelijk te beperken.

Voor operaties die niet noodzakelijk in het UMCG hoeven plaats te vinden, wordt doorverwezen naar andere ziekenhuizen, bijvoorbeeld naar het Martini Ziekenhuis. Het Martini Ziekenhuis kan deze extra zorg aan, maar ook daar is de rek van het elastiekje er bijna af. Andere patiënten van het UMCG moeten langer wachten op hun operatie.

Het UMCG zegt er alles aan te doen om de periode met minder operatiekamers zo kort mogelijk te houden. Er worden extra gespecialiseerde verpleegkundigen en klinisch ondersteunend personeel opgeleid en er worden maatregelen getroffen om personeel te behouden, nieuw personeel te werven en het werk anders te organiseren.

Kindergeneeskunde

Amsterdam UMC, locatie VUmc, kondigde eerder een totale opnamestop aan voor de afdeling Intensive Care Kinderen vanwege het tekort van Intensive Care IC-verpleegkundigen. Deze situatie duurt nog tot september.

Ook bij het UMCG is het tekort aan gespecialiseerde kinderverpleegkundigen groot. Het ziekenhuis heeft gekeken naar de uitstroom. Veel verpleegkundigen blijken naar de thuiszorg te gaan. De ambulancediensten blijken ook een aanzuigende werking te hebben voor ander ziekenhuispersoneel.

Personeel uitwisselen

Volgens politici zouden ziekenhuizen personeel moeten uitwisselen om het tekort aan te pakken, maar dat is volgens een woordvoerder van het UMCG geen reële optie. ‘Het is niet zo dat andere ziekenhuizen tien anesthesiemedewerkers over hebben. Alle ziekenhuizen kampen met personeelstekorten.’

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.