De verwachting dat de financiële positie van ziekenhuizen zou verslechteren door de in 2011 doorgevoerde generieke korting van 380 miljoen euro is niet uitgekomen. De totale opbrengsten in de sector zijn volgens Deloitte in 2011 met 6,8 procent gegroeid ten opzichte van 2010, dit ligt boven de toegestane groei van 5,3 procent uit het hoofdlijnenakkoord.
Leningen
Het aantal nieuwe leningen dat in 2011 is aangegaan bedraagt gezamenlijk naar schatting 3 miljard euro ten opzichte van 1,41 miljard euro in 2010. Ziekenhuizen moeten meer lenen omdat zorgverzekeraars zich terug trekken als financiers binnen de ziekenhuissector. Dit blijkt vooral uit de bevoorschotting van onderhanden werk door de zorgverzekeraar, deze is in 2011 gedaald naar 44 procent (ten opzichte van 60 procent in 2010 en 64 procent in 2009). Ziekenhuizen worden daardoor voor de financiering van werkkapitaal afhankelijker van bankkrediet.
Verzekeraar als financier
Wil-Jan van de Rijdt, partner bij Deloitte, zegt over de bankleningen; ‘Ziekenhuizen moeten investeren en de zorgverzekeraars financieren steeds minder, de sector moet daardoor meer lenen bij de bank, dit leidt tot hogere kosten. De zorgverzekeraar zou voor een deel de rol als financier moeten pakken, ziekenhuizen kunnen dan goedkoper lenen en uiteindelijk is de consument dan goedkoper uit. Overigens is het opvallend dat banken bereid zijn tot deze financieringen, dit komt waarschijnlijk vooral doordat de sector professioneler is geworden en zijn aanvraag voor een lening goed voorbereidt en onderbouwt.’
Kostenbeheersing
Over het algemene resultaat van de sector zegt Van de Rijdt: ‘De ziekenhuizen hebben ingezet op kostenbeheersing. Dit blijkt ook uit het feit dat de kostenrealisatie ten opzichte van 2010 gelijk is gebleven, ook zien we de arbeidsproductiviteit verder toenemen. Ziekenhuizen hebben zich geprofessionaliseerd en de financiën op orde gebracht. Ze hebben daar ook alle reden toe. In 2012 zijn de onzekerheden groot over de financiële effecten van de nieuwe productenstructuur (DOT), de onderhandelingen met de verzekeraars, de beheersing van het macrobudget en de budgetplafonds voor de medisch specialisten.’
Afwaarderen vastgoed
Deloitte signaleert ten slotte nog dat ziekenhuizen in 2011 nauwelijks hebben afgewaardeerd op vastgoed. De sector waardeerde slechts 20 miljoen af op vastgoed. Wel melden enkele ziekenhuizen in hun jaarrekening een boekwaardeprobleem. Zij melden dat er bezwaarprocedures lopen bij de NZa en het College Beroep voor het Bedrijfsleven. Mogelijke verliezen zijn wellicht nog niet genomen. (Zorgvisie – Wouter van den Elsen / Twitter)
Lees meer:
Bekijk het Benchmarkonderzoek ziekenhuizen 2011
IJsselmeerziekenhuizen MC Groep boeken forse winst
Voortbestaan Ruwaard van Putten Ziekenhuis onzeker
hoe kan dat wie gaat er met ons geld dan er mee vandoor er word toch zoveel maandelijkse bijdrage betaald en nieuwe zieken bouwen kan dat wel dan ik ben bang van dat er fraude gepleegt word het kan gewoon niet anders altijd wordt er verteld alles is duur nee alles gaat bij de grote kopstukken in de binnen zak
Als Zorg moeten we terug naar de Basis. Als Zorg je alleen bezig houden met de Client , dus kwalitatieve goede Zorg bieden; goede kwalitatieve poliklinisch hulp verlenen; korte wachttijden ; etc..Wat zie je nu in de Zorg. Marketing/communicatie-units; ICT-units;debiteuren-units;onroerend goed-units;catering-units;Call-centre; etc.. Te veel overhead , wat we Anders en Beter moeten organiseren. Interessant, en een must voor de RvT en RvB.Een Debat waard !
lees maar het brabantsdagblad, het stuk van Tonie vd Meulen/alsof er´geen prullebak in het jeroenboschzkh te vinden was´mn dat de ´zon altijd scheen´.Wilde erop reageren´heb jij het dan ooit zien regenen, alles kon alsof de weg al naar de hemel geplaveid was.
Daar hoef je echt geen bestuurdersopleiding voor te volgen om dat te concluderen