Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Operatieverbod voor veertien ziekenhuizen

Redactie Zorgvisie
Veertien ziekenhuizen moeten van de Inspectie voor de gezondheidszorg binnen drie maanden stoppen met slokdarmoperaties, zo meldt de Volkskrant. De ziekenhuizen voerden in 2006 deze riskante operaties uit terwijl ze niet de norm halen van tenminste tien operaties per jaar. De inspectie vindt dat deze ziekenhuizen daarmee onverantwoord werken.

De kans om een operatie te overleven waarbij een tumor uit de slokdarm wordt verwijderd, is 2,5 maal groter als de ingreep gebeurt in een ziekenhuis dat ervaring heeft met deze ingreep. Daarom eist de inspectie dat ziekenhuizen ten minste tien slokdarmoperaties per jaar uitvoeren.

Volgens onderzoeksbureau MediQuest voldeden in 2006 veertien ziekenhuizen nog steeds niet aan deze norm. Bovendien beschikt de helft van de vijftig ziekenhuizen die slokdarmoperaties uitvoeren niet over een intensive care die geschikt is voor deze veeleisende patiënten. Jaarlijks worden 600 mensen aan slokdarmkanker geopereerd. (de Volkskrant)

Website:

Inspectie voor de Gezondheidszorg

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.