Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Opgepoetste cijfers

Financieel wanbeheer is niet altijd terug te vinden in de jaarrekening. Zie Philadelphia en IJsselmeerziekenhuizen. Hoe kunnen raden van toezicht door opgepoetste cijfers heenprikken?
Opgepoetste cijfers

Financieel wanbeheer is niet altijd terug te vinden in de jaarrekening. Neem Philadelphia: volgens het College Sanering Zorginstellingen waren de jaarrekeningen daar jarenlang stevig geflatteerd. In 2005 was het werkelijke resultaat 147 procent lager dan het gepubliceerde, in 2006 was dat 31 procent en het jaar daarop 41. De IJsselmeerziekenhuizen waren volgens het jaarverslag van 2007 financieel gezond, maar boekten het volgende jaar plotseling een onverklaarbaar miljoenenverlies.

Raden van toezicht

Hoe kunnen raden van toezicht opgepoetste jaarcijfers doorprikken? Governance-specialist Theo Schraven denkt dat de meeste raden hiervoor “matig” zijn toegerust. “In de meeste raden van toezicht zit één, hoogstens twee mensen die kennis hebben van financiën.” Het gaat volgens hem wel de goede kant op doordat steeds meer raden van toezicht een auditcommissie hebben, die de financiën intensief bespreekt met onder anderen de controller en de accountant. Blijkens een enquête van de vereniging van toezichthouders in de zorg NVTZ heeft zestig procent van haar leden zo’n auditcommissie.

Geflatteerde cijfers herkennen

Maar, zegt Schraven: “De vraag die hieraan vooraf gaat, is natuurlijk of het oppoetsen van cijfers vaak voorkomt. En wat is oppoetsen? Er zijn verschillende waarderingsgrondslagen voor vastgoed, maar is dat oppoetsen of gewoon een keuze?” Geflatteerde cijfers herkennen is de taak van de accountant, zegt Schraven: “Daar moet je als raad van toezicht toch op kunnen vertrouwen.”

‘Zelden te rooskleurig’

Mart Bekkers, partner bij Deloitte, zegt zelden te rooskleurige cijfers te zien. Integendeel: “Wij zijn meer bezig met downsizen, de cijfers minder gunstig laten lijken dan ze zijn. Je kunt links en rechts risico’s bedenken waarvoor je een voorziening treft. Aan het eind van het jaar heb je dan een meevaller. Het is makkelijker om kosten te bedenken dan echte inkomsten te genereren.”

Ongerechtigheden blijken laat

Echte ongerechtigheden kan de raad van toezicht noch de accountant volgens Bekkers voorkomen. “Als een directeur naast de pot piest, zie je dat pas achteraf. Je kunt wel iets doen aan directeuren die naast hun schoenen lopen. Door bij investeringen vooraf een goed dekkingsplan te eisen en vaker te zeggen: ‘Sorry, dit kan niet’. Dat zou in mijn ogen vaker mogen gebeuren.” (Zorgvisie – Krista Kroon)

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.