Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties4

Ophef over ontslagvergoeding zorgdirecteur Torenerf

Mark van Dorresteijn
Meerdere gemeenteraadsfracties in Wormerland willen opheldering over een ontslagvergoeding voor directeur Hans Koster van zorgcentrum Torenerf in Wormer. Het Noord-Hollands Dagblad berichtte vrijdag dat Koster 278.000 euro meekrijgt omdat zijn functie door een fusie met een ander zorgcentrum verloren gaat.
Ophef over ontslagvergoeding zorgdirecteur Torenerf

‘De haren rezen mij te berge toen ik het las’, zegt fractievoorzitter Henk Mak van de SP. ‘Deze ontslagvergoeding was bij de lokale politiek totaal onbekend. Het bedrag gaat alle perken te buiten en wij gaan uitzoeken of we er iets aan kunnen doen.’ Voor fractieleider Coen Ricken van de PvdA kwam het nieuws ook als donderslag bij heldere hemel. ‘Met dat bedrag zou het zorgcentrum hele leuke dingen kunnen doen. Hoewel het een interne kwestie is van Torenerf, gaan we er absoluut vragen over stellen aan het college.’ Ook andere partijen lieten weten opheldering te vragen.

Invloed

CDA-fractieleider Jeroen Schalkwijk zei echter wel te vrezen dat de Wormerlandse politiek de hoogte van de ontslagvergoeding niet kan beïnvloeden. ,,Torenerf is een volledig zelfstandige onderneming. Het aanpakken van hoge ontslagpremies is een taak van de landelijke politiek. Ik kan me er vooral over verbazen.”

Reactie Koster

Koster wil zelf geen enkele mededeling doen over de ontslagvergoeding en verwijst door naar voorzitter Jan Meijer van de raad van toezicht van het zorgcentrum. Ook Meijer geeft echter geen commentaar. ‘Dat komt wel in het jaardocument’, aldus de toezichthouder.

Ranglijst Abvakabo FNV

Abvakabo FNV publiceerde deze week een ranglijst van de 50 grootverdieners in de ouderenzorg over 2011. Met de ontslagvergoeding van 278.000 euro zou de vertrekkende directeur makkelijk in de top-3 zijn geëindigd. Zijn salaris is daarin nog niet meegenomen. (ANP)

4 REACTIES

 1. Goed en helaas heel herkenbaar verhaal Jan C. Wie financiert de stichting Torenerf?? Als dit eigen geld is , prima regeling!!
  Als dit overheids- en of AWBZ-geld is ,dan zou men kunnen stellen, dat hier verzorgingsgeld verkeerd wordt gedeclareerd . Zo langzamerhand kan men het old-boys-netwerk enigszins vergelijken met een …..crimineel organisa-tietje, gedoogd door bijvoorbeeld politici die zich een KWARTJE niet meer herinneren, maar nog wel net tijd kunnen vrijmaken als pensionado om een ing-rvt-bonusje te kunnen incasseren ??? Dit goede voorbeeld belet ook huidige politici om niet als klokkenluiders hier de bierkaai te bevechten ?? Gezond verstand en principes zijn net als oost en west ???

 2. Lees alle reacties
 3. Ik hoef ze niet allemaal op te noemen maar het is toch diep en diep treurig de berichtgevingen over malversaties, fraude, wanbeleid, onverdiende enorme bonussen, onterechte en veel en veel te hoge salarissen, frauduleuze declaraties; en dat allemaal in de gezondheidszorg en met name in de zorg- en verpleegtehuizen. Slecht en corrupt bestuur heeft tot gevolg: ongemotiveerd, ONDERGEWAARDEERD en vaak ook slecht of niet opgeleid personeel in zorg- en verpleeginstellingen. Heel heel vaak wordt in zorg- en verpleeginstellingen door besturen gezegd: “Begrijpelijk dat u dat wilt voor uw partner, ouder of familielid maar DAT KAN FINANCIEEL niet. Mijn vrouw kreeg in 1979 MS en in 2008 een zeer zwaar herseninfarct op 64 jarige leeftijd (vierenzestig !!). Ik moet verder leven met de wetenschap dat het slechte leven in een verpleegtehuis een van de redenen is dat ze na vijf jaar diepe ellende ONLANGS uit het leven is gestapt (ophouden met eten en drinken; heeft 11 dagen geduurd) . Geen hand om haar heen, geen opbeurend woord, eenmaal wassen (als er tijd voor is) 20 minuten of langer op het toilet, slecht eten, nooit door het tehuis naar buiten en ga zo maar door. ’s Avonds liet ik ze achter met 2 verzorgsters in het gebouw. Duizenden angsten heb ik uit gestaan bij de gedachte aan brand of een epileptische aanval of opnieuw een infarct IN DE NACHT en daarbij veel en veel te weinig en geen goed opgeleide verpleging in de buurt. Bij brand was er niemand levend uit gekomen (120 bedlegerigen over de trappen !!!!!; lift mag niet).

 4. Altijd ophef over salarissen en vertrek premies.
  Steeds weer opnieuw en in de praktijk blijft het doorgaan.
  Altijd worden we hier achteraf mee geconfronteerd.
  Waarom om kan dit, wie stopt dit?
  Wie maakt nu die afspraken?
  Ja de raad van toezicht voordat een bestuurder wordt aangesteld. (Rechtbank procedures daargelaten).
  Dus ministrieel kunnen er mooie afspraken zijn gemaakt over salaris hoogte, maar ja een vertrekpremie valt niet onder die regeling.
  Dus ministrieel zal ook geregeld moeten worden dat er in contracten geen vertrekregelingen mogen worden opgenomen. Hier hebben we als we er samen niet uitkomen de rechtbank voor.
  Neem bestuurders ook maar aan met een contract van 4 jaar, met een mogelijkheid dit wederzijds na een jaar te kunnen beindigen.
  Dit is de enige manier dat de cultuur in bestuurdersland in de zorg in Nederland veranderd.
  Wie maakt de analyse over de periode 2009-2011 over wat dit de gemeenschap heeft gekost?

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.