Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Opnamestop bij verpleeghuisorganisatie Plantein

De Friese zorggroep Plantein heeft een opnamestop ingevoerd voor zo’n dertig verpleeghuisbedden. Met de stop wil de zorggroep een fiks financieel verlies beperken.
Opnamestop bij verpleeghuisorganisatie Plantein

Als de zorggroep nu niet ingrijpt, stevent Plantein af op een tekort van ongeveer 1,2 miljoen euro. Door dertig bedden vrij te houden, kan de zorggroep dit beperken tot een ‘acceptabel’ tekort van 500.000 tot 600.000 euro over dit jaar. Directeur Berend Lugies bevestigt dat een dreigend financieel tekort noopt tot een tijdelijke opnamestop. Het gaat om bedden voor patiënten die na een knie- of heupoperatie komen revalideren.

Verdeling budget

Het probleem ligt volgens Lugies bij de jaarlijkse verdeling van AWBZ-geld. Al jaren krijgt de regio Friesland met een totaalbudget van zo’n 1 miljard euro structureel te weinig, terwijl de vergrijzing in Friesland voor problemen zorgt. Lugies: “Van de honderd bedden krijgen we er sinds januari gegarandeerd 97,5 vergoed. De rest betalen we voorlopig zelf, in de hoop dat er nog extra geld beschikbaar komt. We zijn een gezonde organisatie, maar op termijn kunnen we een verlies van meer dan een miljoen niet opvangen.” Het Friese zorgkantoor is al een tijd bezig te kijken of er elders extra geld vandaan gehaald kan worden. Dat kan komen uit een knelpuntenpot van het rijk of door herverdeling binnen Friese zorginstellingen. Maar ook die hebben het krap, zegt Lugies.

Paradox

Het is volgens de bestuurder paradoxaal dat AWBZ-instellingen volgend jaar de zogenoemde ‘PVV-gelden’ erbij krijgen. “Ik heb aan de staatssecretaris zelf gevraagd of we dat extra budget mogen uitgeven aan volume. Dat is duidelijk niet de bedoeling; het moet echt naar scholing. Het zou dus theoretisch zo kunnen zijn dat instellingen dit jaar mensen ontslaan om aan een opnamestop te ontkomen en volgend jaar weer mensen aannemen met de extra gelden voor kwaliteitverbetering.” (Zorgvisie – Wouter van den Elsen / Twitter)

Lees meer:

Kabinet presenteert ombuigingen in AWBZ

ActiZ wil langere contracten met het zorgkantoor

Zorgkantoren garanderen geen budget voor extra kamers

Overschrijding VWS is 1,4 miljard euro

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.