Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties3

Opnieuw staking in Rotterdamse thuiszorg

De werknemers in de Rotterdamse thuiszorg leggen donderdag voor de vierde keer in een paar maanden tijd het werk neer. Ze zijn boos op de gemeente vanwege de bezuinigingen op de zorg.
Opnieuw staking in Rotterdamse thuiszorg

Volgens vakbond Abvakabo is het gevolg dat thuiszorgmedewerkers voortaan hetzelfde werk moeten doen voor 30 procent minder loon. ‘Op dit moment verdienen ze zo’n twaalf tot zestien euro per uur voor de complexe zorg. Ze gaan dan terug naar tien euro. Dat gaat gelden voor de grootste groep.’ Ook zouden, volgens de vakbond, veel ouderen en gehandicapten hun vertrouwde hulp verliezen.

Marco Florijn

PvdA-wethouder Marco Florijn stuurde gisteren een brief naar de gemeenteraad over de nieuwe situatie in de thuiszorg. Rotterdam heeft nieuwe afspraken gemaakt met vier leveranciers van huishoudelijke zorg in de stad. ‘We kijken nu meer naar wat iemand zelf kan, samen met de mensen er direct omheen’, aldus Florijn. Met de vier zorgaanbieders waarmee de contracten zijn afgesloten, zijn ook afspraken gemaakt om mensen uit de bijstand voor het werk aan te nemen. Met 10 tot 15 procent van de aanneemsom worden mensen uit de bijstand aangesteld.

Uurtje-factuurtje

‘Ik verwacht creatieve oplossingen van de leveranciers. Zij kunnen bijvoorbeeld een samenwerking aangaan met een vrijwilligersproject dat boodschappen doet voor wijkbewoners. Aanbieders krijgen voortaan een vergoeding voor de resultaten. We stappen af van het ‘uurtje-factuurtje-systeem’, aldus de wethouder.

Samenwerking

De zorgorganisaties moeten ook samenwerking zoeken met netwerken van organisaties in de buurt van cliënten om zo de zorg dichter bij mensen te brengen. Florijn: ‘Op die manier willen we Rotterdammers ook stimuleren zo actief mogelijk te zijn en te blijven. De nieuwe werkwijze is beter, efficiënter en goedkoper.’ (Zorgvisie – Wouter van den Elsen / Twitter)

Lees meer:

Rotterdamse thuiszorgersters in actie

Abvakabo FNV vervolgt estafettestaking bij Favea in Rotterdam

‘Thuiszorg in Rotterdam verschraalt’

Rumoer over inzet werklozen Rotterdamse thuiszorg

3 REACTIES

 1. De scheiding in de zorg is juist iets wat niet meer uit te leggen is. Hulpmiddelen die nog uitstekend zijn, verdwijnen op de storthoop. Er worden alleen nieuwe hulpmiddelen verstrekt. Ook houden veel gemeenten geld over rond voorzieningen, maar korten op het individu en thuiszorg. Bureaucratie verslint een hoop. 20 tot 25% van de kosten in de thuiszorg gaat op aan ambtenarij en bureaucratie. Omdat te bestrijden komen er nog meer formulieren. De thuiszorg is niet duur, ware het niet dat buiten de zorg zelf, zoveel pennelikkers (on)nodig zijn

 2. Lees alle reacties
 3. Je moet een scheiding aanbrengen in zorg voor de omgeving en zorg voor de mens. De vage scheiding tussen WMO en AWBZ moet helderder worden.
  Mensen ontslaan en dan weer goedkoper aannemen, daarmee hebben de buren (Duitsland) al jaren grote ervaring en eten daar nu de zure vruchten van. Alle beter opgeleiden verwijnen.

 4. Uit de bijstand in de bijstand.
  Mensen uit de bijstand straks ingezet als schoonmaker bij ouderen en hulpbehoefenden.
  Thuiszorgmedewerkers worden maassaal ontslagen en kunnen straks de lege plekken in de bijstand gaan invullen.
  Zijn toch vaak maar laag opgeleide vrouwen

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.