Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Opvang Leger des Heils overvol met jongeren

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.
De aanloop van jongeren bij de dag- en nachtopvang van het Leger des Heils is met 25 procent gestegen.
Dakloze_Fotolia.jpg
Foto: fotolia

Dat blijkt uit de jaarcijfers 2016 van de professionele hulp- en zorgtak van het Leger des Heils.

Zorgelijk

In totaal deden 37.500 mensen een beroep op het Leger, dat betekent een stijging van 8 procent ten opzichte van 2015. Cornel Vader, directeur Leger des Heils Welzijns- en Gezondheidszorg: ‘Als gevolg van bezuinigingen in de psychiatrie, het gevangeniswezen en de jeugdzorg is de druk op onze hulpverlening flink toegenomen. Wij vinden dit een zorgelijke ontwikkeling.’

Overvol

De toenemende stijging is vooral te merken in de dag- en nachtopvang. Alhoewel er bedden bijgezet zijn, is de opvang nog steeds overvol. Met name het aantal jongeren tot 23 jaar is met 25 procent fors toegenomen. Vader: ‘Het lijkt wel of de crisis een vertraagd effect heeft op de onderkant van de samenleving, de mensen die het sowieso niet goed redden. Mensen die moeite hebben met de wereld te begrijpen, die geen andere uitweg in hun onderhoud zien dan het plegen van een delict. Bijkomend probleem is dat de doorstroom stagneert. Er is geen plek.’

Hulpverlening onder druk

Op basis van zijn jaarcijfers concludeert het Leger dan ook dat er meer mensen op straat belanden met de meest uiteenlopende en complexe problematieken. Tegelijkertijd ziet de organisatie dat de tarieven voor passende, langdurige zorg onder druk staan. Vader: ‘De transitie van het sociale domein, dat onder de verantwoordelijkheid is gekomen van gemeentes, is gepaard gegaan met hele stevige bezuinigingen. Dat heeft geleid tot een reductie van het aantal bedden waar mensen langere tijd kunnen verblijven, zoals in de psychiatrie, het gevangeniswezen en de jeugdzorg. Met andere woorden: het vangnet voor de meest kwetsbaren in onze samenleving scheurt. Het kan toch niet de bedoeling zijn dat we na twee jaar transitie slechter af zijn dan voorheen.’

Oplossingen

Om het tij te keren pleit het Leger des Heils dan ook voor meer goedkope huisvesting, stevige ondersteuning voor de meest kwetsbaren, een goede toegang tot schuldhulp en voldoende plekken voor Beschermd Wonen. 

Dossier geestelijke gezondheidszorg
Dossier met nieuws, opinie en achtergrond over de geestelijke gezondheidszorg (ggz). De artikelen gaan onder andere over de diverse zorgorganisaties, beddenreductie, e-health in en bekostiging van de ggz.
Lees meer >>

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.