Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties3

Orde van Medisch Specialisten heft zich op

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.
De Orde van medisch Specialisten en de wetenschappelijke verenigingen gaan op in een organisatie: de Federatie Medisch Specialisten.
Orde van Medisch Specialisten heft zich op
Foto: ANP/Robin van Lonkuijsen

Op dit moment is ruim de helft van de medisch specialisten individueel lid van de Orde. Daarnaast bestaan er 32 wetenschappelijke verenigingen van aparte specialismen. Deze gaan samenwerken in de nieuwe federatie. De Orde heft zich op als individuele ledenvereniging. Op 1 januari 2015 moet de FMS van start gaan, met een nieuw bestuur. Dan zijn alle medisch specialisten via hun wetenschappelijke vereniging lid van de Federatie.

Bestuur

Het bestuur van de Federatie Medisch Specialisten in oprichting bestaat uit zeven leden:
Mr. Frank de Grave, algemeen voorzitter
Dr. Huib Cense, vice-voorzitter, chirurg in het Rode Kruis Ziekenhuis
Dr. Marcel Daniëls, voorzitter Raad Kwaliteit, cardioloog in het Jeroen Bosch Ziekenhuis
Dr. Marianne ten Kate-Booij, voorzitter Raad Opleiding, gynaecoloog in het Erasmus MC
Dr. Robert Sie, voorzitter Raad Beroepsbelangen, anesthesioloog in het Rijnland ziekenhuis
Dr. Leon Winkel, vice-voorzitter Raad Beroepsbelangen, kinderarts in het Kennemergasthuis
Prof. dr. Han Lameris, kwartiermaker Raad Wetenschap, emeritus hoogleraar radiologie in het AMC-UvA

Achterban

De toetreding tot de federatie is aan de leden van de wetenschappelijke verenigingen voorgelegd. Meer dan 20 verenigingen hebben inmiddels ingestemd met deelname aan de federatie. Tijdens de laatste Algemene Vergaderingen van de OMS en de wetenschappelijke verenigingen op 18 december staat ook de formele benoeming van het bestuur op de agenda. Daarna zal duidelijk worden of de federatie daadwerkelijk op 1 januari 2015 van start kan gaan.

KNMG

Voor de duidelijkheid: de Koninklijke Nederlandse Maatschappij tot bevordering der Geneeskunst is een aparte artsenfederatie en blijft gewoon bestaan als zichzelf. De KNMG “maakt zich sinds de oprichting in 1849 sterk voor de kwaliteit van de beroepsuitoefening en de volksgezondheid. De federatie richt zich op dossiers die de verschillende beroepsverenigingen overstijgen en dus voor alle artsen relevant zijn.”

3 REACTIES

 1. De orde van Medisch Specialisten heeft enorm veel leden verloren omdat zij de belangen van haar leden volledig heeft verkwanseld.
  Toen kwam het besef dat ze daarmee hun eigen bestaan en inkomen in gevaar brachten en hebben ze de list bedacht om medisch specialisten te dwingen om indirect lid te zijn via de wetenschappelijke verenigingen.
  -Hierdoor stelden zij hun inkomen veilig.
  -Bovendien verloren hiermee de individuele specialisten hun stem in de vereniging omdat vanaf nu alleen nog de voorzitters van de wetenschappelijke verenigingen stemrecht krijgen.
  Schandalig dat de wetenschappelijke verenigingen zich hiervoor laten gebruiken.
  G.J.Waldman, radioloog
  en contributie te blijven betalen aan de voormalige OMS
  D

 2. Lees alle reacties
 3. Daar krijgen ze spijt van. Allereerst omdat de combinatie van organisaties concurrentie uitlokte tussen de organisaties waardoor beide zich flink moesten inzetten om de belangen van de MS te dienen.
  En daarnaast omdat de naam wetenschappelijke vereniging een gouden zet is gebleken. Daar waar wetenschappelijke verenigingen soms keihard de belangen van haar leden voorop stelden, kregen zij veelal toch het voordeel van de twijfel van de pers. En waarom? Vanwege die goed gekozen naam. Menig journalist had niet door te spreken met een belangenbehartigingsorganisatie. Zo vroeg men naast de Orde ook de wetenschappelijke vereniging veelal voor een reactie… Die tijd lijkt nu voorbij.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.