Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Orde verspreidt richtlijnen voor medische apparatuur

De Orde van Medisch Specialisten heeft gisteren haar leden een leidraad voor de verantwoordelijkheid van de medisch specialist bij onderhoud en beheer van medische apparatuur gestuurd. De medische staf van de Ziekenhuisgroep Twente heeft eraan meegewerkt.

Aanleiding voor het opstellen van de leidraad waren enkele onderzoeken van de Inspectie voor de Gezondheidszorg, onder meer dat naar de brand in een operatiekamer van het Twenteborgziekenhuis. Daaruit bleek dat de verantwoordelijkheden van medisch specialisten bij het onderhoud en het beheer van de medische apparatuur niet duidelijk zijn. De leidraad is in overleg met de Nederlandse Vereniging voor Anesthesiologie, de Nederlandse Vereniging voor Heelkunde en de NVZ vereniging van ziekenhuizen tot stand gekomen. Alle wetenschappelijke verenigingen hebben de leidraad goedgekeurd.

Verantwoordelijkheid medisch specialist

Voorwaarde voor de medeverantwoordelijkheid van de medisch specialist is dat gebruikers goed beheerde medische apparatuur kunnen herkennen. Hiertoe brengt de verantwoordelijke voor onderhoud en beheer een kenmerk (sticker) aan waaruit de status van onderhoud blijkt. Medische staf en raad van bestuur bepalen samen de wijze waarop men de apparatuur oormerkt als ‘veilig’.

Volgens de leidraad moeten verder een meldingssysteem voor afwijkingen en een handelwijze bij geconstateerde afwijkingen worden opgesteld. In de regel moet bij afwijkingen vervangende apparatuur worden gebruikt. De staat van onderhoud en het beheer van medische apparatuur moeten vastgelegd worden in een elektronisch systeem en gebruikers, medische staf en raad van bestuur moeten periodieke rapportages ontvangen. De Orde doet een dringende oproep de aanbevelingen op te volgen. (Zorgvisie – Berber Bast)

Lees ook:

IGZ kritisch over naleving richtlijnen rond OK

Twenteborg schoot tekort bij onderhoud apparatuur

Inspectie: Ziekenhuis Bernhoven was slordig

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.