Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Orde vliegt LAD voor rechter in de haren

MAARSSEN - De Orde van Medisch Specialisten en de Landelijke vereniging van artsen in dienstverband (LAD) zijn elkaar voor de rechtbank in de haren gevlogen. Via een kort geding wil de Orde afdwingen dat ze mee mag praten over de Arbeidsvoorwaardenregeling Medisch Specialisten (AMS).

Als gevolg van het kort geding is het voor vandaag geplande overleg over aanpassing van de AMS opgeschort. Het overleg zou ondermeer gaan over invoering van prestatiebeloning voor artsen in dienstverband en flexibilisering van de AMS. Naast de LAD zijn ook de NVZ vereniging van ziekenhuizen en de vakbonden bij dit overleg betrokken.

Via een kort geding wil de Orde deelname aan dit overleg afdwingen. De LAD is hier geen voorstander van. Volgens LAD-directeur Alex van Bolderen heeft deelname van de Orde geen enkele meerwaarde omdat beide verenigingen dezelfde achterban vertegenwoordigen. “Onze leden zijn voor 98 procent ook lid van de Orde”, aldus Van Bolderen. “Voor de achterban is het niet begrijpen dat ze door twee partijen worden vertegenwoordigd.” Bovendien schendt de Orde volgens Van Bolderen “een ongeschreven taakverdeling”. Van oudsher doet de LAD de belangenbehartiging van artsen in dienstverband en vertegenwoordigt de Orde de vrij gevestigde specialisten. Van Bolderen vindt deelname van de orde ook juridisch niet in de haak, aangezien het AMS maakt deel uit van de ziekenhuis-CAO. “Die loopt nog tot 2008. Je kunt niet zomaar een extra partij toelaten die over een onderdeeltje wil meepraten.”

Botert niet

Hoewel zowel de Orde als de LAD lid zijn van de overkoepelende artsenorganisatie KNMG botert het al geruime tijd niet tussen beide beroepsverenigingen. “We hebben jaren geprobeerd het goed te krijgen”, zegt Orde-woordvoerster Ellen van Rooij. “Maar de LAD kiest er voor ons niet te betrekken. Als er overleggen zijn, horen we dat nog eerder van de NVZ.” Van Rooij wijt de moeizame verhouding aan de veranderingen in de zorg. “De Orde staat meer open voor marktwerking. Wij denken in kansen, terwijl de LAD puur inzet op de bescherming van rechten.” (ZorgVisie – Philip van de Poel)

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.