Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties4

Orde: Vrije specialisten in één coöperatie

Mark van Dorresteijn
Om een einde te maken aan de voortdurende discussie over de inkomens van vrijgevestigde specialisten dient de Orde van Medisch Specialisten nu zelf een nieuw voorstel in: het oprichten van één coöperatie voor alle vrijgevestigde specialisten.
Orde: Vrije specialisten in één coöperatie

Hiermee wil de Orde een einde maken aan de impasse die ontstaan is tussen het ministerie van VWS en de vrijgevestigde specialisten.

Inkomstenverdeling

In het nieuwe plan, dat in samenspraak met de NVZ Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen is opgesteld, wil de Orde een coöperatie opzetten van medisch specialisten. De coöperatie verdeelt tachtig procent van de inkomsten gelijkmatig over alle deelnemende specialisten. “Dit moet gezien worden als ondergrens. De overige omzet kan gebruikt worden om te belonen naar prestatie”, legt Orde-woordvoerder Saskia van Kleef uit.

Achterban

Het plan moet nog officieel worden voorgelegd aan de achterban. Janko de Jonge, voorzitter Kamer Vrij Beroep van de Orde van Medisch Specialisten, heeft afgelopen zomer al gepeild bij circa duizend specialisten wat zij van het plan vinden. “De reacties daarop waren overwegend positief”, aldus Van Kleef. “De specialisten hebben er genoeg van om als graaiers neergezet te worden. Wij denken met deze nieuwe constructie de harmonisatie terug te brengen.”

Onderhandelingen

De coöperatie van medisch specialisten, die de maatschappen moet gaan vervangen, wordt in de ogen van de Orde de gesprekspartner van de raad van bestuur van het ziekenhuis. De coöperatie zou ook met de zorgverzekeraars kunnen onderhandelen over prestatieafspraken en tarieven. Eerder deed minister Klink een vergelijkbaar voorstel om zogeheten stafmaatschappen in te stellen. In het Bronovo ziekenhuis in Den Haag en in het Deventer ziekenhuis wordt al gewerkt met één maatschap voor alle specialisten. (Zorgvisie – Mark van Dorresteijn | Twitter)

Lees ook:

Klink wint kort geding van specialisten

VWS wil specialisten extra korten in 2011 en 2012

Specialisten draaien massaal zondagsdienst

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

4 REACTIES

  1. Lees alle reacties
  2. Bovenstaande Discussie ( Debat ) hebben wij eens gevoerd met een “ex “, interim Bestuurder in het Amphia Zkhs te Breda.Toen hij zijn verhaal vertelde , kon ik mij vinden in zijn visie. Het is weer een tijd geleden , maar misschien kan hij ( als hij dit leest ? ) nog eens toelichten.
    Rinus is nu CEO in een Kliniek in Noord Holland . Graag je reactie.

  3. Het chronisch tekort aan specialisten (sommigen beweren: zorgvuldig in stand gehouden) lijkt eindelijk aangepakt te gaan worden door opheffing van de numerus fixus op de studie medicijnen. Ik zie de huidige ‘ knieval’ van de specialisten dan ook met name als een vlucht naar voren, om hun machtspositie op een andere wijze voor de toekomst groot te houden. Dit door de belangen van de individuele specialist te laten vertegenwoordigen door een cooperatie, waar ziekenhuizen niet ‘omheen’ kunnen. Concurrentie op loonhoogte tussen specialisten wordt hierdoor (wederom) uitgesloten. Willem we dat?

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.