Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties7

Orthopedisch chirurg Waterland op non-actief

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.
Het Waterlandziekenhuis in Purmerend is in verlegenheid gebracht door een van zijn orthopedisch chirurgen. De man heeft zijn functie voorlopig neergelegd. Het ziekenhuis start binnenkort een onafhankelijk onderzoek naar zijn handelen.
Orthopedisch chirurg Waterland op non-actief

In maart kreeg de orthopedisch chirurg twee berispingen van het Regionaal Tuchtcollege Amsterdam, terwijl hij vorig jaar al een waarschuwing had ontvangen.

Niet voorgelicht

Hij zou zijn patiënten niet hebben gewaarschuwd voor de risico’s van de ingewikkelde wervelkolomoperaties. Daarbij zou hij de operaties hebben verprutst. Dat meldt het NoordHollands Dagblad. Het Waterlandziekenhuis meldt alleen dat de tuchtuitspraken de informatievoorziening betreffen. Bestuursvoorzitter Jack Jansen distantieert zich op de ziekenhuiswebsite van deze manier van handelen. De specialist in kwestie is niet voor commentaar bereikbaar.

Rolstoel

Een van zijn patiënten, Titia de Boer, werd zeven jaar geleden aan haar rug geopereerd in het Waterlandziekenhuis. Sindsdien zit zij in een rolstoel en is volledig arbeidsongeschikt verklaard. De Boer heeft het ziekenhuis aansprakelijk gesteld en is een civiele procedure gestart. Haar zaak loopt al vijf en een half jaar. Zij hoopt dat de tuchtzaken weer schot brengen in het proces. Volgens De Boer hebben zich inmiddels nog 68 andere ‘slachtoffers’ van de orthopeed bij haar gemeld. Bijna allemaal hebben zij problemen ondervonden na een rugoperatie. De Boer noemt de problemen ‘herkenbaar’.

Geen commentaar

Bestuursvoorzitter Jansen wil niet persoonlijk commentaar leveren. Wel laat het ziekenhuis in een persbericht weten het half maart aangekondigde ‘onafhankelijk onderzoek’ binnenkort te gaan starten. Dit zal zich richten op de gehanteerde operatieve behandelmethode bij patiënten met rugproblemen en de gegeven voorlichting. In overleg met het ziekenhuis heeft de orthopedisch chirurg vorige week al zijn functies, inclusief die in het nabijgelegen zbc, neergelegd hangende het onderzoek.

Steunbetuiging

Er zijn ook tevreden patiënten, zo meldt het Noord Hollands Dagblad. Een van hen zou via de mail medestanders werven om de orthopedisch chirurg te steunen. Het is de bedoeling om de handtekeningen aan te bieden aan het ziekenhuisbestuur. Buiten enkele officiële persberichten doet het Waterlandziekenhuis er verder het zwijgen toe. (Zorgvisie-Carina van Aartsen)

Lees ook:

Bestuurder Erna Baars weg bij Waterlandziekenhuis

Tuchtcollege berispt orthopedisch chirurg Waterlandziekenhuis

Zorgvisie Magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

7 REACTIES

 1. Het Waterland zal gaan fuseren met Hoorn, dat is de enige manier om te blijven bestaan. Alkmaar en Den helder vormen een front en Zaanstad en Bovenij doen er ook alles aan om te blijven bestaan met een grotere broer. Purmerend heeft een enorm imago probleem, en dat lijkt maar niet te verbeteren. Waterland ; Wat doe je nu echt beter dan de rest ? Draag dat dan uit !! Maak keuzes !! Wees beter !! Ik wil dit ziekenhuis in mijn stad behouden !

 2. Lees alle reacties
 3. als er daad werkelijk een grove fout is gemaakt terwijl hij voorheen altijd goed is geweest dan moet men er gewoonweg goed naar gekeken worden of er daadwerkelijk ook zo is maar minister klink maakt ook er een zooitje van vooral met bezuinigen misschien dat het daar er iets mee te maken heeft want ze dragen al een heel verantwoording als men een patiënt opereerd laat men daar eerlijk en open daar in zijn van waar gewekt word kan ook fouten worden gemaakt maar net wat er al in de brief van boven staat de rug is een hele grote risico dat is je lichaam men moet wel uit kuiken daarmee men kan niet zomaar iemand de schuld geven het moet gewoonweg beter opgelet worden en goed over praten als hij altijd fouten heeft gemaakt dan hadden ze daar beter op moeten letten dat geldt ook voor het bestuur dan zijn die vanzelf sprekend ook laks je kan zomaar niet iemand beschuldigen ik was voorheen te jong voor heupen om te opereren ben hoe dan ook te komen liggen en heb nu spier distrofie erbij gekregen en kan een paar stapje’s lopen in de huiskamer en verder moet ik met de rplstoel doen dus en dat is al 15 jaar geleden met andere woorden ben ik afhankelijk van iedereen.hier stond ik ook niet op te wachten.

 4. Het is maar goed dat er is flink naar de handelwijze van deze dokter word gekeken. Het is niet normaal wat er allemaal gebeurd is en hoeveel ruggen er verprutst zijn. Zelf ben ik 4 jaar van mijn leven kwijt en 4 operaties verder.Twee herstel operaties waren nodig om de boel weer te herstellen.

 5. Ziekenhuizen en specialisten moeten anno 2010 leren zich redelijk op te stellen.
  Verpleging op minimum loon, specialisten op 3,5 ton.
  Geen publicatie van medische resultaten. Zelfs basis scholen leveren aan publiek het resultaat. Waar blijven de besturen? Komen ook voor 3,5 ton.
  Dit alles lijkt op “nieuwe adel”…elkaar de hand boven hoofd houden…tijd voor een beeldenstorm…Ab grijp je kand.

 6. Daarnaast staat het op de voorpagina van http://www.dimitri.nu . Ik wordt een beetje flauw van dat afdekkend gepraat dat dit soort chirurgen zoveel goede operaties hebben volbracht. Dat is nog maar te vragen als dit zo is en daarnaast worden ze hier vorstelijk voor betaald en is hier helemaal niets bij dat dit voor het goede doel wordt uitgevoerd. Daarnaast is het afdekkend gedrag niet acceptabel en zal ook niet worden geacepteerd.

 7. Niet alleen deze chirurg is een schandalige persoonlijkheid. Maar dit ziekenhuis en dus het bestuur is ook een ziekenhuis waarvan het gedrag niet meer thuis hoort in ddeze tijd. De patienten lopen hier groot risico’s ivm de cultuur die hier zorgelijk is in het afdekken van fouten. Deze chirurg is niet de enige. We hebben in het verleden al eens een verhaal over Karel de Werd geplaatst, dit is een verhaal die het daglicht niet kan verdragen over de gedragingen van dit ziekenhuis. Daarnaast zijn we ook met een verhaal bezig met een patient, slachtoffer van dit ziekenhuis. Rene van Spanje is helaas ook ervaringsdeskundige geworden als slachtoffer van dit ziekenhuis en zijn bestuurders. De website van deze man is http://www.fouteadvocatuur.nl en kijk eens naar link 9. Dit zegt veel over dit ziekenhuis en ook over de hulpverleners. We zullen zeker ook deze personen plaatsen op onze eigen registratiesysteem voor dit soort schadeveroorzakende godssyndromen. Ook de bestuurders van dit ziekenhuis. Maar deze wanpraktijken vinden al heel lang plaatst in dit ziekenhuis. Ook hiervan weet de beroepsgroep af , de IGZ weet hiervan af en hebben gewoon hierover gezwegen en dekken het af. Het zijn allemaal collega’s die elkaar niet veroordelen. De patient heeft de schade en kan het uitzoeken met zijn recht en zijn schade.

 8. Rug ingrepen geven eigenlijk nooit 100% succes. Soms worden krijgt zo’n patient zelfs andere pijn en last. Dit is niet nieuw.
  Mw Boer schijnt een uitkering voor geleden schade niet gekregen te hebben en is daarom op zoek naar medestanders. De arts in kwetsie heeft in zijn carriere wel 6000 mensen operatief behandeld dan zijn 68 klachten niet veel zeker als het om rugpatienten gaat.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.