Orthopedische chirurgie gebaat bij VR-hypnose in plaats van sedatie

Operaties waarbij de patiënt niet verdoofd werd met anesthesie maar door middel van hypnose vrij van pijn gehouden, zijn wereldberoemde voorbeelden van fake news. Dat er toch een kern van waarheid in zit, toonden artsen van het CUB Erasmus Ziekenhuis in Brussel. Door afleiding binnen een virtual reality-wereld hebben patiënten van kleine orthopedische ingrepen geen intraveneuze anesthesie meer nodig. Lokaal verdoven volstaat, dankzij een onderwaterwereld.

Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan

Onderzoekers presenteerden hun studie tijdens ‘Euroanaesthesia’, de jaarlijkse bijeenkomst van de European Society of Anaesthesiology (ESA) van 1 tot 3 juni in Wenen. Hun onderzoek toont aan dat door ‘virtual reality hypnose distractio’ de behoefte aan intraveneuze toediening van verdoving met wel negentig procent vermindert, zo schrijft de American Association for the Advancement of Science (AAAS).

Bijwerkingen

Het Belgische team, onder leiding van Delphine van Hecke en Dragos Chirnoaga, onderzocht volwassen orthopedische patiënten die een schouder-, hand- of knieoperatie moesten ondergaan. Dat gebeurt doorgaans onder lokale anesthesie waarbij de patiënt ook nog wordt ‘weggemaakt’ door middel van intraveneuze sedatie. De

0
335

Wilt u dit premium artikel verder lezen?

Sluit eenvoudig een proefmaand af en lees al onze premium artikelen.

Bent u al abonnee? Log dan in en lees verder.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.