Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Oud-bestuurders Meavita schikken voor 1,8 miljoen

De achttien oud-bestuurders en commissarissen van Meavita zijn gisteren tot een vergelijk gekomen met de curatoren van de failliete zorgorganisatie. Zonder aansprakelijkheid te erkennen, betalen de bestuurders en commissarissen 1,8 miljoen aan de curatoren.
monies400.jpg

De achttien oud-bestuursleden en commissarissen van Meavita hebben met de curatoren een finale regeling gesloten. Op grond van deze regeling ontvangen de Meavita-curatoren gezamenlijk, zonder erkenning van enige aansprakelijkheid door de betrokkenen, een schikkingsbedrag van circa 1,8 miljoen euro. Deze regeling is met name mogelijk gemaakt door middelen uit de D&O-verzekering. ABVAKABO FNV is niet bij de totstandkoming van deze overeenkomst betrokken.

Meavita
De Hoge Raad heeft gezegd dat de laatste uitspraak opnieuw beoordeeld moet worden, omdat een van de rechters feitelijk al met pensioen was. Dat betekent dat er een nieuwe beoordeling moet komen op basis van de bestaande rapporten en onderzoeken. De FNV heeft gepleit de nieuwe beoordeling zonder extra zitting te doen nu die niets meer toevoegt aan de zaak. Meavita schrijft in een persverklaring: ‘De Hoge Raad oordeelde dat de Ondernemingskamer de verwijtbaarheid van individuele personen onvoldoende heeft gemotiveerd waardoor het kostenverhaal onvoldoende is onderbouwd. Een nieuwe behandeling van de zaak bij de Ondernemingskamer vergt echter niet alleen weer veel tijd maar gaat ook alle partijen weer veel geld kosten. Na een lange strijd van 8 jaar is het tijd om weer vooruit te kijken.’

Advocaat FNV
Advocaat Arno van Deuzen die de Meavita-zaak voor de FNV voert, zegt verrast te zijn. ‘De curatoren hebben mij hierover niet ingelicht. Dat hoeft formeel ook niet, maar ik vind het toch ongebruikelijk. Omdat de FNV bij deze schikking geen partij is, staat de schadeclaim van de medewerkers hier dan ook helemaal buiten. Die blijft dan ook gewoon staan. Nu de curatoren over 1,8 miljoen extra beschikken, ziet de vergoeding van die paar ton aan schadeclaims voor voormalige Meavita-medewerkers er wel beter uit. Over de motieven van deze achttien bestuurders en commissarissen om te schikken, kan ik natuurlijk weinig zeggen. Het lijkt erop alsof ze geen heil meer zien in verder procederen. Dan blijft de oude uitspraak uit 2015 staan, waarin is vastgesteld dat er inderdaad sprake was van wanbestuur en dat dit wanbestuur heeft geleid tot het faillissement van Meavita.’

Dossier Governance
In het dossier governance staan artikelen over de wijze van besturen, de gedragscode en het toezicht op organisaties.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.