Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Oud-directeur Arduin overleden

Redactie Zorgvisie
Donderdag 19 maart is Piet van den Beemt overleden in Middelburg. Van den Beemt begon in 1994 als interim-manager bij de gehandicaptenzorginstelling Vijvervreugd, de voorloper van het huidige Arduin. Later werd Van den Beemt directeur van Arduin om in het najaar van 2008 met pensioen te gaan.

Van den Beemt is vooral bekend als de grondlegger van het vrij bekende model Arduin in de Zeeuwse gehandicaptenzorg. De kern van deze visie is de ondersteuning van mensen met een beperking. Sleutelbegrippen zijn de emancipatie en zelfredzaamheid van deze groep mensen. Een consequentie was dat zij vaak buiten de muren van het instellingsterrein gingen wonen, de zogeheten vermaatschappelijking die indertijd niet gebruikelijk was.

Kwaliteit van zorg

De kwaliteit van zorg bij het vroegere Vijvervreugd was volgens een onderzoek van de Universiteit van Gent zeer ondermaats. Van den Beemt verving de toenmalige directie en verlegde de focus van intramurale zorg naar de ondersteuning van cliënten bij het wonen en werken en tijdens hun vrije tijd.

Kritiek model Arduin

Financieel gezien was het model Arduin een succes, maar er was ook weerstand, vooral van de familie van sommige cliënten. De vermaatschappelijking zou leiden tot eenzaamheid en het gebruik van drank en drugs. Van den Beemt wees de kritiek van de hand. ‘De zorg bij Arduin is uitstekend’, zei de voormalig directeur van de zorginstelling in 2007. ‘We staan al jarenlang op nummer één bij de Inspectie.’

Afscheidsdienst

De afscheidsdienst voor de oud-directeur wordt gehouden op dinsdag 24 maart om 11.00 uur in de Oostkerk te Middelburg. Van den Beemt wordt gecremeerd in besloten kring. Vanaf 13.00 uur is er een gelegenheid om de nabestaanden te condoleren. (Zorgvisie – Nico van Wijk)

Lees ook:

Directeur Arduin stapt op

Patty van Belle-Kusse nieuwe bestuurder Arduin

Gehandicapt meisje dood in woning Arduin

Arduin: uitzending Zembla is onjuist

Robert Schalock onderzoekt Arduin

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.