Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Oud-kraamhulp wil baan niet terug

Voormalig kraamverzorgenden staan niet te springen weer aan het werk te gaan om zo de tekorten in de kraamzorg op te vangen. Bijna alle kraamzorginstanties hebben voormalige medewerkers benaderd met de vraag of ze opnieuw in dienst willen komen. Dit schrijft de gratis krant Dag.

Dat heeft ‘slechts in een beperkt aantal gevallen tot positief resultaat’ geleid, heeft minister Klink van Volksgezondheid donderdag geschreven aan de Tweede Kamer. Het aantal kraamverzorgenden is de laatste jaren gedaald van twaalf- naar negenduizend. Er zijn duizend vacatures. Toch garanderen zorgverzekeraars en kraamzorginstellingen volgens Klink dat elke moeder van een pasgeboren kind minimaal 24 uur kraamzorg krijgt, mits zij zich tijdig heeft aangemeld. Dat geldt ook voor regio’s waar krapte heerst, zegt Klink.

Vak aantrekkelijker

Voormalig werknemers zijn nagenoeg niet bereid weer als kraamverzorger aan het werk te gaan. Velen hebben intussen een andere baan, of het is voor hen niet mogelijk of voor de hand liggend om weer als kraamhulp aan het werk te gaan, schrijft Klink. De minister praat met verzekeraars en beroepsorganisaties over de oorzaken van het tekort en mogelijke oplossingen. Klink is bereid een deel van de 34 miljoen euro die extra ter beschikking is gesteld voor kraamzorg in te zetten ‘om een inhaalslag op het gebied van scholing en opleiding te maken’. Ook moet het vak aantrekkelijker worden, waardoor de ‘aanzuigingskracht’ bij middelbare scholieren wordt vergroot.

Tekort kraamzorg

De Nederlandse Beroepsvereniging van Kraamverzorgenden schatte vorige maand dat de helft van de vrouwen die deze zomer bevallen waarschijnlijk minder kraamzorg dan gebruikelijk krijgt. Door het tekort aan kraamverzorgenden zou dagelijks maar zo’n drie uur zorg kunnen worden geboden in plaats van de wenselijke vijf à acht uur. (dag.nl)

Lees ook:

Achmea publiceert rapportcijfers kraamzorgaanbieders

Miljoenen extra voor personeel verslavingszorg

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.