Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties5

Oude patiënt moet fitter naar operatietafel

Mark van Dorresteijn
Oudere kwetsbare patiënten zouden als ze een operatie ondergaan fitter het ziekenhuis in moeten. Door behalve achteraf ook vooraf met hulp van een fysiotherapeut te trainen, komen ze de operatie sneller te boven.
Oude patiënt moet fitter naar operatietafel

Volgens onderzoeksorganisatie TNO is een operatie een grote aanslag op de gezondheid. Als broze ouderen fitter zijn voor een ingreep, volgen minder complicaties, minder sterfgevallen en kunnen de ouderen beter voor zichzelf zorgen.

Tientallen miljoenen euro’s goedkoper

Met aftrek van trainingskosten scheelt deze aanpak tientallen miljoenen euro’s per jaar aan kosten in de zorg, zegt directeur Nico van Meeteren van TNO Preventie en Zorg. De kostenreductie kan op termijn zelfs oplopen tot 100 tot 160 miljoen. Dat komt doordat in het begin ook de fysiotherapeuten zelf moeten worden opgeleid.

Vooral bij operaties in het borst- of buikgebied en aan heup of knie lopen ouderen meer risico’s. Ze zijn bovendien nog kwetsbaarder als ze bijvoorbeeld dik zijn, suikerziekte hebben of met longproblemen kampen.

Trainingsprogramma’s

In ziekenhuizen in Utrecht, Breda, Drachten en Ede worden de trainingsprogramma’s al toegepast. Verzekeraars zien wel brood in de speciale trainingsprogramma’s en enkele zijn er al bij betrokken, aldus Van Meeteren. Ook advies van diëtisten heeft waarschijnlijk een positief effect.

(Zorgvisie/ICT – Mark van Dorresteijn | Twitter | Foto: ANP – Roos Koole )

5 REACTIES

  1. Een plan dat aandacht verdient.Maar het zou breder getrokken mogen worden naar meer doelgroepen. Die zouden met enige begeleiding op afstand en toezicht zelfzorg handelingen(waar geen grote risico’s voor bestaan en die geen specifieke medische kennis vereisen) zelf kunnen gaan verrichten in hun thuisomgeving vooraf en na een operatie.

  2. Lees alle reacties
  3. Mooi! Eindelijk, na bijna 5 jaar worden de bevindingen van fysiotherapeut Dr. Erik Hulzebos in de praktijk vertaald. Deze Utrechtse fysiotherapeut bewees in zijn promotie-onderzoek de grote waarde van pre-operatieve oefening van de ademhalingsspieren: de morbiditeit en zelfs de mortaliteit daalde spectaculair. Zijn artikel werd geplaatst in een van de meest vooraanstaande Amerikaanse medische tijdschriften. Waarom noemt TNO-directeur Nico van Meeteren dat nergens in de publiciteit Hij was nog wel collega-fysiotherapeut in Utrecht…
    Nu lijkt dit TNO-onderzoek verdacht veel op plagiaat.

  4. komen ze er NU al achter dat bezuinigen geen zin heeft, ha ha. worden de wegbezuinigde disciplines gewoon in een prgramma verwerkt en dus toch betaald vanuit het basispakket. en maar blijven roepen dat de zorg onbetaalbaar wordt. dat blijft ook zo als je iets wegbezuinigd wat je vervolgens in een ander jasje gegoten toch weer gaat vergoeden. GOED BEZIG JONGENS

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.