Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Ouderen en beperkten trekken naar woonservicegebieden’

Mark van Dorresteijn
Woonservicegebieden huisvesten relatief veel zelfstandig wonende ouderen en mensen met een beperking. De gebieden lijken daarmee in een behoefte te voorzien. Dit blijkt uit onderzoek van dertig woonservicegebieden in Nederland door RIGO Research en Advies uit Amsterdam.
‘Ouderen en beperkten trekken naar woonservicegebieden’

De uitkomsten zijn volgens het onderzoek een indicatie dat woonservicegebieden ouderen en mensen met beperkingen in staat stellen om langer zelfstandig te blijven wonen dan elders. “Ouderen en mensen met een beperking vinden deze wijkgebieden prettiger, ze verhuizen er doelbewust naartoe”, stelt Arjan Zandstra, partner Rigo Research en Advies in een interview met Zorgvisie. “In Nederland bedraagt het aandeel zelfstandig wonende 65+-huishoudens gemiddeld 21 procent. In de onderzochte woonservicegebieden is 31 procent van de zelfstandig wonende huishoudens 65+. Kennelijk zijn het aanbod van zorg, de aangepaste woningen en de extra winkelfaciliteiten aantrekkelijk voor deze groep.”

Mantelzorg

Een opvallende uitkomst is dat de bewoners van woonservicegebieden minder vaak mantelzorg bij huishoudelijke hulp ontvangen. Zandstra veronderstelt dat ouderen minder mantelzorg nodig hebben omdat er veel professionele zorg aanwezig is in de wijkgebieden. Hij vermoedt ook dat vooral mensen naar deze zones verhuizen die sowieso al minder een beroep op de mantelzorg kunnen doen.

Participatie

Verder blijkt dat bewoners jonger dan 65 jaar gemiddeld minder actief participeren in de samenleving dan hun leeftijdgenoten elders in Nederland. Voor 65-plussers geldt dat de participatiegraad ongeveer gelijk ligt in woonservicegebieden en de rest van Nederland. Bewoners van woonservicegebieden zijn tevredener over het winkelaanbod maar het gemiddelde oordeel over de leefbaarheid is in woonservicegebieden lager dan het landelijk gemiddelde. Woonservicegebieden hebben naar verhouding veel huurwoningen en relatief veel woningen zijn doelgroepgericht, zoals verzorgd wonen.

Professionals

Professionals geven in een aanvullend onderzoek weer dat de meeste inspanning in de zones gericht is op ontmoeting, informatie en advies, activiteiten en nieuwbouw van woningen. De minste aandacht gaat uit naar het aanpassen van bestaande woningen en het verbeteren van de woonomgeving en de veiligheid. Per saldo oordeelt zo’n 70 procent van de respondenten positief over het behaalde rendement, de toegankelijkheid en kwaliteit van het aanbod van voorzieningen in woonservicegebieden. Tweederde van de respondenten denkt dat mensen in woonservicegebieden langer zelfstandig kunnen blijven wonen. Meer dan 75 procent van de respondenten noemt woonservicegebieden een duurzaam concept.

Woonservicegebied

Een woonservicegebied is een wijk in een stad of dorp waar kwetsbare mensen als ouderen en gehandicapten zo zelfstandig mogelijk wonen. Binnen zo’n wijk is sprake van wonen, welzijn en zorg op maat, variërend van aanpassingen aan de woning tot 24-uurszorg. (Zorgvisie – Mark van Dorresteijn | Twitter)

Zorgvisie weekoverzicht

In het Zorgvisie weekoverzicht dat verschijnt op vrijdag 14 oktober staat een uitgebreid interview met Arjan Zandstra. Hij praat daarin verder over de leefbaarheid, effecten en stappen die gemeenten, woningcorporaties en zorgaanbieders moeten ondernemen.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.