Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Ouderen fleuren op in verpleeghuis

De veronderstelling dat ouderen depressief worden in verpleeghuizen klopt niet. Ze knappen er juist op.

Dat concludeert Lineke Jongenelis in haar proefschrift Depression in Dutch nursing homes. Ze deed onderzoek voor de VUonder ruim 350 bewoners in veertien verpleeghuizen.

Al eerder depressief

Minder dan vijf procent van de ouderen wordt depressief in het verpleeghuis. Ze zijn vaak al depressief voordat ze worden opgenomen, constateert Jongenelis. “Vaak komt dat doordat het leven thuis steeds moeilijker gaat. Ouderen kunnen zichzelf steeds minder goed verzorgen en worden afhankelijk van anderen. Van het verlies aan zelfstandigheid kunnen ouderen depressief worden.”

Profiteren van opname

Als ze eenmaal opgenomen zijn, kunnen ze profiteren van de verzorging in het verpleeghuis. Bij meer dan een derde zijn de klachten na een half jaar verdwenen. Vooral mensen met een mildere depressie knappen op.

Probleem in kaart brengen

Jongenelis adviseert verpleeghuizen om bewoners bij binnenkomst te screenen op depressiviteit. Ze heeft daarvoor een vragenlijst ontwikkelt. Het invullen daarvan kost een verpleegkundige maar enkele minuten. “Als verpleeghuizen dat regelmatig bij hun bewoners afnemen, kunnen ze in kaart brengen hoe groot het probleem in hun instelling is en maatregelen nemen.” (ZorgVisie – Bart Kiers)

Lees ook:

– Verzorgingshuis maakt niet depressief

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.