Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

‘Ouderen geen moeite met inkopen mantelzorg’

Mark van Dorresteijn
Een groot deel van de ouderen kiest betaalde mantelzorg boven onbetaalde zorg door naasten, stelt Joeri Veen, woordvoerder van de ANBO, belangenorganisatie voor ouderen. ‘Ze voelen zich dan minder bezwaard.’

Een recent onderzoek van de ANBO liet zien dat mantelzorg moeite kost, vooral als de afstand groot is tussen mensen. Ouderen willen zelf de regie houden, maar voelen zich al snel bezwaard om naasten te vragen. Veen: ‘Ze hebben het gevoel dat ze hun omgeving tot last zijn. Als ze mensen inhuren en betalen, hebben ze daar geen last van.”

Financiële steun

Veen wijst erop dat familie in de nieuwe Wmo financiële steun kan krijgen van de gemeente voor het uitbesteden van mantelzorg.  Veen: ‘Dat kan prettig zijn als je het hele jaar bijvoorbeeld een paar keer  per week boodschappen doet voor je ouders, maar graag met Kerst een keertje niet.’ Voor betaalde mantelzorg wijst ANBO naar organisaties als De Kompanen. ‘In vele gevallen wordt de financiële vergoeding die gevraagd wordt voor het inschakelen van betaalde mantelzorg particulier betaald door de cliënt zelf of door de kinderen. Ook kan een ingehuurde mantelzorger vanuit een toegekend pgb betaald worden. Uiteraard is dat laatste altijd afhankelijk van de persoonlijke situatie.

2 REACTIES

  1. nee, het gaat om meer dan alleen de vervanging van mantelzorg. het gaat om mensen die voor hun bestaan niet afhankelijk willen zijn van de goede wil van anderen alleen. of die op anderen (‘naasten’ noemen we hen doorgaans) daarvoor onvoldoende een beroep kunnen doen. en het gaat om al die dingen die mensen die in goede doen zijn, zelf in en om hun huishouden kunnen doen (en dus niet om zorg die direct aan fysieke en medische ongemakken.besteed wordt).
    mantelzorg gaat om kleine huishoudelijke werkzaamheden (niet om echte huishoudelijke zorg), om administratie wellicht, om vervoer en het doen van boodschappen (wel degelijk!). mantelzorg begint doorgaans incidenteel even een handje helpen, maar kan erg uitlopen. en dan komt de vraag of de verzorgde dat wil aan de orde.

  2. Lees alle reacties

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.