Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Ouderen in verpleeghuizen mishandelen elkaar

Bart Kiers schrijft zowel over cure als care. Zijn aandachtsvelden zijn de ziekenhuizen, medisch specialisten, wijkverpleging en ouderenzorg.
Eén op de vijf bewoners in verpleeghuizen is slachtoffer van verbale of fysieke agressie door andere bewoners. Dat meldt het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde op basis van Amerikaans onderzoek. De onderzoekers hanteren een brede definitie van mishandeling, waarbij iedere ongewenste negatieve en agressieve uiting als ‘mishandeling’ wordt gezien.
Ouderen_pijn_Fotolia_51864658_450.jpg
Foto: Fotolia

De onderzoekers hebben 2011 ouderen uit tien verpleeghuizen in de staat New York gevraagd of ze te maken hebben gehad met mishandeling door medebewoners. Dit vroegen ze ook aan de eerste verantwoordelijke verpleegkundige. Daarnaast vormden het medische dossier, incidentmeldingen en observaties door de onderzoekers zelf bronnen van informatie. Vanwege onderrapportage in het dossier werd de verpleging ook gevraagd om zogenaamde ‘dienstbonnetjes’ in te leveren, kleine notitieblaadjes waarop ze bijzonderheden of incidenten snel en anoniem konden melden.

Vijf procent slachtoffer fysieke agressie
In de onderzoeksperiode van één maand bleek twintig procent van de bewoners mishandeld te zijn door een medebewoner. De onderzoekers hanteren een brede definitie van mishandeling, waarbij iedere ongewenste negatieve en agressieve uiting als ‘mishandeling’ wordt geclassificeerd. Meestal gaat het om verbale agressie zoals schreeuwen en schelden (9 procent), fysieke agressie zoals slaan en duwen (5 procent ) of inbreuk op de privacy zoals het binnengaan van iemands kamer zonder toestemming (4 procent).

Incidenten op dementieafdeling
De meeste incidenten vonden plaats op dementieafdelingen. Opvallend is dat computeranalyse van het medische dossier slechts 3 van de 407 incidenten opspoorde en dat er geen enkele incidentmelding gedaan was. Wellicht zijn de administratieve lasten hiervan te hoog, of is onderlinge agressie zo veelvoorkomend dat het gewoonweg wordt geaccepteerd. De Amerikaanse onderzoekers hopen dat er meer aandacht komt voor onderlinge agressie. Ze wijzen erop dat het bekend is dat het routinematig vastbinden van agressieve bewoners negatieve effecten heeft, maar dat geldt ook voor los laten lopen tussen medebewoners ook. Betere interventies zijn dus dringend nodig.

Dossier Ouderenzorg
In het dossier ouderenzorg draait het om langer thuis wonen, verpleeghuizen en gezond blijven.
Lees meer >>

1 REACTIE

  1. Erg herkenbaar, vooral op een dementiegroep. Agressie met rollators, onderling. Ergernis wanneer iemand continu loopt te roepen of op ramen bonst. Ongewenste intimiteiten, en alles met decorumverlies, met verlies van remmingen, grenzen. De helft van de groep vindt het leuk om voor de 10 de keer die dag Andre Rieu te horen en de rest beseft het en wordt gek. Om de zaak beheersbaar te houden voor de verzorgende in haar uppie, zit iedereen aan de citalopram. Zet in een normale situatie eens 8-10 willekeurige onbekenden in een afhankelijkheidstoestand continue op elkaars lip. Veel afleiding en meer personeel zou helpen.
    Zelfs bij kleinschalig wonen is er veel leed. Bij elk bezoek hoor ik : ik zou wel graag dood willen, het hoeft niet meer voor me. Wat kunnen we als individu onze ouders bieden? Particuliere verpleeghuiszorg is maar voor weinigen weggelegd. Ik zou graag voor mezelf een Drionpil willen en leg mijn kids nu al uit dat ik verpleeghuisopname weiger . Alle goedwillende lieve verzorgsters ten spijt: oud en dement en afhankelijk zijn is een zware tijd.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.