Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

‘Ouderen krijgen pgb in de maag gesplitst’

Een toenemend aantal ouderen laat zich een persoonlijk budget (pgb) in de maag splitsen. Dat zegt directeur Aline Saers van de vereniging voor houders van een pgb, Per Saldo, in het NRC Handelsblad.

“Bemiddelingsbureaus en zorginstellingen waarvan het budget op is, verwijzen cliënten graag naar een pgb”, zegt Saers in het NRC. “Als een thuiszorginstelling een aanbesteding verliest, raakt ze werk en geld kwijt. Dan is het makkelijk klanten een pgb te adviseren, zodat ze bij je blijven.” Volgens Sears is het niet de bedoeling dat organisaties via het pgb budget binnen probeert te krijgen. “Een pgb is fantastisch als het een bewuste keuze van de klant is. Komt de vraag in feite van een organisatie, dan beschouw ik dat als oneigenlijk gebruik, negatief voor het pgb. Dat soort vervuiling willen we niet.”

Weinig pgb’s

In het artikel signaleert Per Saldo naast de zorgelijke ontwikkeling rond pgb’s ook dat van AWBZ-zorg gebruikers slechts tien tot 15 procent het pgb hanteert. Dat zijn ongeveer 10.000 mensen. In de Wmo gaat het om 50.000 tot 75.000 pgb’s. Dit komt omdat voor veel mensen het pgb relatief onbekend en ingewikkeld is. (Zorgvisie – Wouter van den Elsen)

Lees ook:

“Pgb-houders draaien elk dubbeltje om”

VWS: geld pgb in juni op

2 REACTIES

  1. Een vriend, een ernstig zieke man van bijna 85 (MDS waardoor happend naar adem bij elke beweging ondanks de zuurstof die hij krijgt), woonachtig in een zorgcomplex, kreeg onlangs van de verzorging het voorstel dat hij maar een PGB moest aanvragen voor zijn huishoudelijke hulp die hij tot dan toe in natura van de zorginstelling ontving. Het werd hem allemaal heel plezierig voorgesteld: het afdakje dat voor zijn scootmobiel gemaakt moest worden zou bijv. vergoed worden. Geen woord over dat hij zelf een hulpverlener zou moeten zoeken, hem/haar moet instrueren en dat hij zelf opdraaien voor het zoeken naar vervanging bij ziekte. Hij had de papieren al in huis gekregen om te tekenen. Gelukkig heeft hij dat nog niet gedaan en hij zal het ook niet doen. Erg lang te gaan heeft hij niet eens meer. Schandalige gang van zaken.

  2. Lees alle reacties
  3. PGB lijkt haast wel een toverwoord zoals autonomie.
    Maar beseffen we als samenleving dan niet dat het abstracte begrip ‘autonomie’niet bestaat? Autonomie, zelfstandigheid is mooi om naar te streven, maar besef dan wel dat autonomie binnen een context van afhankelijkheid vaak staat. Denklen dat iedereen wel zelfstandig een keuze kan maken voor het financiele beheer in relatie tot welke zorg iemand nodig heeft, is niet zo’n makkelijke keuze!

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.