Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Ouderen krijgen te veel slaapmiddelen

MAARSSEN - Ouderen met slaapproblemen krijgen te hoge doseringen slaapmiddelen voorgeschreven. Dit constateert de Stichting Farmaceutische Kengetallen (SFK).

Volgens de SFK is bij een kwart van de verstrekkingen aan mensen boven de 65 sprake van een te hoge dosering. Dit percentage neemt wel af naarmate patiënten ouder worden. Bij de groep tachtigjarigen en ouder is er in een van de vijf gevallen sprake van een te hoge dosering.

Geriatrische dosering

De SFK wijst er op dat ouderen extra gevoelig zijn voor de bijwerkingen van slaap- en kalmeringsmiddelen, met name benzodiazepines. Hierdoor kunnen verwardheid en sufheid optreden, met valpartijen en verkeersongelukken als gevolg. De SFK pleit daarom voor een geriatrische dosering van slaapmiddelen, dat wil zeggen een kortwerkende, lagere dosering. Ook dienen huisartsen zich beter te vergewissen van de beperkende omstandigheden waar ouderen mee kampen. (ZorgVisie – Philip van de Poel)

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.