Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties4

‘Ouderen minder snel naar verzorgingshuis’

Mark van Dorresteijn
Tussen 2000 en 2010 is het aantal ouderen snel gegroeid, maar het aantal ouderen dat woont in een verzorgings- of verpleeghuis daalt. Dat blijkt uit cijfers die het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vandaag bekend maakt.
‘Ouderen minder snel naar verzorgingshuis’

In tien jaar tijd nam het aantal 80-plussers toe van 500.000 naar 648.000. Het aantal 80-plussers dat in de Gemeentelijke Basisadministratie is ingeschreven bij een verzorgings- of verpleeghuis daalde in dezelfde periode van 102.000 naar 90.000. De afname heeft zich bij alle leeftijden voorgedaan, zo blijkt uit de cijfers.

Verzorgingshuizen

De gemiddelde leeftijd van mannen in verzorgingshuizen (bijna 82 jaar) is sinds de eeuwwisseling vrijwel constant. Bij vrouwen nam de gemiddelde leeftijd met 1 jaar toe tot ruim 86 jaar.

Zelfstandigheid

Zes op de zeven 80-plussers wonen zelfstandig, al dan niet met ondersteuning. Met uitzondering van de allerhoogste leeftijden wonen vrouwen daarbij beduidend vaker alleen dan mannen. Dit komt doordat in echtparen de man vaak als eerste overlijdt. In de loop der tijd is het aandeel alleenwonende 80-plussers vooral onder vrouwen sterk toegenomen. Ook na het verlies van hun partner blijven ze langer zelfstandig wonen. (Zorgvisie – Mark van Dorresteijn | Twitter)

Lees ook:

De Hoven schaft alle regels af in ouderenzorg

Sensoren houden oogje op zelfstandig wonende ouderen

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

4 REACTIES

  1. Lees alle reacties
  2. Des te meer een reden om de positie van de zorg in de thuissituatie te verstevigen en niet alle extra middelen voor de langdurige zorg zonder meer in de bodemloze put van de intramurale (ZZP 1 t/m 3)tarievenput te dumpen. Ik hoop dat de politiek dat ook eens gaat inzien!

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.