Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties3

Ouderen ontwijken massaal hogere eigen bijdrage

Uit een enquête onder 85 notariskantoren blijkt dat veel ouderen in de eerste drie maanden van 2013 hun vermogen hebben aangepast. Dat doen zij om onder de hogere eigen bijdrage uit te komen die vanaf dit jaar geldt.
Ouderen ontwijken massaal hogere eigen bijdrage

De enquête is uitgevoerd door notarissenkoepel Netwerk Notarissen. Volgens dit netwerk zijn veel ouderen geschrokken van het nieuws dat vanaf 2013 een hogere eigen bijdrage moet worden betaald voor zorg en ziektekosten. Uit het onderzoek blijkt dat veel van hen snel tot actie zijn overgegaan. Het gaat vooral om ouderen die nog niet in een zorg- of verpleeginstelling zitten. Zij maken testamenten en doen schenkingen om hun vermogen, waarover de zorgbijdrage wordt berekend, te verkleinen. Ouderen hopen daarmee in de toekomst een lagere eigen bijdrage te hoeven betalen.

Ontduiken hoge bijdrage
Toen de nieuwe maatregelen van de AWBZ aan de Tweede Kamer werden voorgesteld, zei de regering nauwelijks ontwijkgedrag te verwachten. De nieuwe maatregelen zijn nog geen drie maanden oud of veel ouderen bezoeken een notaris om hun vermogen te verlagen, stelt Lucienne van der Geld, juridisch directeur van Netwerk Notarissen op basis van een enquête onder notariskantoren. ‘Maar liefst een op de tien cliënten die bij de Netwerknotaris komt, komt voor advies over verlaging van het vermogen voor de AWBZ. Van die cliënten heeft 1 op de 4 cliënten vóór 1 maart bij de notaris maatregelen genomen voor die verlaging. In veel mensen blijkt een diepe angst te zitten om het vermogen te moeten opeten terwijl ze in het verpleeghuis zitten. Ze vrezen hun kinderen geen erfenis te kunnen nalaten. De nieuwe maatregel doet hen denken aan de Wet op de bejaardenoorden die tot 1997 gold en die leidde tot massaal wegschenken van vermogen.’

Schenkingen

Uit de enquête blijkt dat ouderen de notaris vooral opdracht geven het testament aan te passen of advies vragen over schenkingen. Van der Geld: ‘Ouderen kiezen ervoor om in hun testament op te nemen dat de erfenis aan de kinderen moet worden uitgekeerd als de overgebleven ouder in een AWBZ-instelling terechtkomt’. Deze maatregel heeft pas effect als een van de partners is overleden.

3 REACTIES

  1. Lees alle reacties
  2. Geachte Teceer. Ouderen met vermogen betalen gewoon extra belasting zonder daarvoor extra of betere ZORG te ontvangen. De overheid stopt dit extra geld in hun bodemloze geldzucht . Nog even en u betaalt pensioenpremie als percentage van uw inkomen, waarna de overheid de hoogte of laagte van uw pensioen bepaalt. Eerlijk toch ? ? Ergens hoor ik een homerisch , neen stalinistisch gelach ? ?

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.