Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Ouderen slikken meer medicijnen in verzorgingshuis

Mark van Dorresteijn
Belgische ouderen in verzorgingstehuizen slikken meer antidepressiva en antipsychotica dan ouderen die thuis worden verzorgd. Dat blijkt uit een studie over 2009 van de Christelijke Mutualiteit (CM), een Belgisch ziekenfonds.
Ouderen slikken meer medicijnen in verzorgingshuis

De studie, uitgevoerd onder 59.863 CM-leden in 1.084 woonzorgcentra, laat zien dat bijna 42 procent van de bejaarden antidepressiva gebruikt. Daarnaast nam 21,7 procent antipsychotica in. Bij senioren in de thuisverpleging liggen die cijfers respectievelijk een kwart (31,7 procent) en de helft (9,2 procent) lager.

Verschillen onderling

De studie toont grote verschillen aan tussen de verzorgingstehuizen. Bij de ene instelling slikt 59 procent van de bewoners regelmatig antidepressiva, terwijl dat bij andere slechts 30 procent is. Bij antipsychotica liggen de uiterste waarden op 35 en 9 procent. “Dat toont aan dat sommige organisaties met dezelfde middelen toch betere dingen doen”, stelt CM-voorzitter Marc Justaert in Het Nieuwsblad. “’We willen weten hoe dat komt en zullen hier verder onderzoek naar doen.”

Personeelsgebrek

CM vreest dat er een verband bestaat tussen personeelsgebrek in verzorgingshuizen en het voorschrijven van de medicijnen. Dat de pillen gebruikt worden om de inwoners rustig te houden en zo een tekort aan personeel op te vangen, is met deze studie niet bewezen. “Maar Engelse wetenschappelijke studies bevestigen wel dat er minder antidepressiva en antipsychotica worden voorgeschreven in rusthuizen waar meer en beter opgeleide personeelsleden zijn”, aldus Justaert. (Zorgvisie – Mark van Dorresteijn | Twitter)

Lees ook:

Gebruik eerstelijnszorg en medicijnen toegenomen

20.000 fouten met medicijnen in verpleeghuizen

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

1 REACTIE

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.