Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Ouderen willen waakhond voor AWBZ

ANBO voor 50-plussers, spreekbuis voor circa 190.000 senioren, heeft tijdens een hoorzitting van de Sociaal Economische Raad (SER) gepleit voor een speciale toezichthouder voor de AWBZ.

ANBO wil een speciale toezichthouder voor de AWBZ indien het kabinet het SER-advies over de toekomst van de AWBZ overneemt. Delen van deze zorgverzekering gaan dan naar de gemeenten en de Zorgverzekeringswet. Er zijn volgens de ANBO nogal wat problemen rondom de huidige kwaliteit van zorg omdat de Wmo en de Zorgverzekeringswet pas zijn ingevoerd. Die voorzieningen zijn nog niet cliëntgericht.

Zetels

Het ANBO vindt dat ouderen- en cliëntenorganisaties, zorgaanbieders en zorgverzekeraars een zetel moeten innemen in de AWBZ-toezichthouder. Dit geldt ook voor het ministerie van VWS, Raad voor de Volksgezondheid & Zorg (RVZ), College voor Zorgverzekeringen (CVZ) en de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa). Op veel terreinen is volgens ANBO onderzoek nodig om afbakening en heldere voorwaarden te realiseren. Zoals bij de beoogde overheveling van de herstelzorg naar de Zorgverzekeringswet en de overheveling van de sociale hulpverlening naar de Wmo. (Zorgvisie – Wouter van den Elsen)

Lees ook:

SER: AWBZ moet terug naar de kern

De AWBZ als opbergsysteem van hopeloze gevallen

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.