Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Ouderenfonds start Pesten Platform

Mark van Dorresteijn
Het Nationaal Ouderenfonds heeft het Pesten Platform opgericht. Op het platform kunnen professionals terecht om ervaringen uit te wisselen en elkaar tips te geven over hoe het probleem moet worden aangepakt.
Ouderenfonds start Pesten Platform

Eerder kwam het Ouderenfonds al met het pestprotocol, daarop kreeg het fonds afgelopen jaar meer dan 200 reacties van werknemers in de ouderenzorg. In vervolg daarop lanceert de organisatie nu het platform.

Ouderen gepest

Volgens het ouderenfonds wordt in woonzorgcentra vrijwel net zo veel gepest als op scholen. Uit onderzoek van de Radboud Universiteit Nijmegen blijkt dat één op de vijf ouderen weleens slachtoffer van pesterijen is. Volgens verzorgend personeel ligt het percentage zelfs op 40 procent van ouderen in woonzorgcentra.

Effect op gezondheid

Pesten kan leiden tot uitsluiting en daarmee tot vereenzaming. Ook kunnen de bloeddruk en het stressniveau stijgen, en neemt het risico op een depressie toe. ‘Pesten is moeilijk te bewijzen, maar het slachtoffer ervaart het als zeer vervelend’, aldus een woordvoerder. Ze noemt als voorbeeld een mevrouw die met een vast clubje altijd om twee uur ging kaarten. Op een dag bleek dat iedereen al om tien voor twee begonnen was, en dat haar plek door een ander was ingenomen.

Dag tegen pesten

Volgens Jan Romme, directeur van het Nationaal Ouderenfonds heeft pesten niets met leeftijd te maken, maar alles met mensen. ‘Zeker zorginstellingen kunnen broeinesten van pesten zijn, omdat ouderen zich onder andere vervelen door een gebrek aan activiteiten.’ Op initiatief van het ouderenfonds zijn in meerdere instellingen al initiatieven ontplooid tegen pesten. Zo is er in Drenthe bijvoorbeeld een theaterstuk dat pesten als onderwerp heeft.

(Zorgvisie/ICT – Mark van Dorresteijn | Twitter | Foto: ANP )

Lees ook:

Ouderenfonds lanceert Pestprotocol voor verzorgingshuizen

‘Zorginstelling zelf verantwoordelijk bij pestgedrag ouderen’

Pesten door ouderen onderschat

1 REACTIE

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.