Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties8

Ouderenzorg start actie tegen regeerakkoord

Werkgevers, werknemers en cliëntenkoepels in de ouderenzorg zijn vandaag een actie gestart tegen de effecten van het regeerakkoord voor ouderenzorg en zorg thuis. Onder andere branchevereniging ActiZ wil duidelijk maken wat de bezuinigingen precies te weeg kunnen brengen en wil alternatieven voorstellen.
Ouderenzorg start actie tegen regeerakkoord

De actie wordt ondersteund door cliëntenorganisaties en vakbonden: BTN, NPCF, LOC, V&VN, Per Saldo, NU ’91, CNV Publieke Zaak, FBZ, ANBO en CSO koepel van Unie KBO, PCOB, NVOG en NOOM.

Verschraling

Volgens de partijen worden cliënten de dupe van verschraling van de zorg door het afschaffen van huishoudelijke hulp en de bezuiniging op begeleiding en persoonlijke verzorging. Bovendien dreigen tienduizenden medewerkers hun baan te verliezen als gevolg van de bezuinigingen. Daarnaast worden zorgondernemers geconfronteerd met kortingen op de tarieven en de dreiging dat zij honderden medewerkers per organisatie moeten ontslaan. Ten slotte wordt de organisatie van zorg en de administratie ingewikkelder door het gebrek aan een integraal overheidsbeleid.

Individueel zorgbudget

ActiZ heeft een plan opgesteld hoe het anders kan in de zorg. De belangrijkste punten uit dat plan zijn het opheffen van het financieringsschot tussen verpleging en verzorging en het instellen van een individueel zorgbudget voor zorgvragers. Zo willen de koepels mensen zo lang mogelijk thuis laten wonen zonder overbodige zorgkosten. (Zorgvisie – Wouter van den Elsen / Twitter / Beeld ANP Lex van Lieshout)

Lees meer:

Van Rijn: ‘effecten bezuiniging ouderenzorg niet te voorspellen’

Bezuinigingen AWBZ funest voor de koopkracht

8 REACTIES

  1. @Actiz wanneer melden jullie dat er loonmatiging komt in de zorg?
    Dat sluit aan bij: “….Daarnaast worden zorgondernemers geconfronteerd met kortingen op de tarieven en de dreiging dat zij honderden medewerkers per organisatie moeten ontslaan….”
    Beter salaris (tijdelijk) bevriezen dan ontslagen worden. Ontslagen treft trouwens met name de PGB organisaties waar Actiz zich (tot op heden) bepaald niet hard voor maakt.

  2. Lees alle reacties
  3. Vraag: waarom is huishoudelijke hulp een onderdeel van de zorg? Mijn eigen werkster die dezelfde dienst uitvoert valt ook niet onder de awbz, waarom valt dezelfde dienst voor zorgvragers dan ineens wel onder de awbz. Inhoudelijk verandert er namelijk niets? Kortom ik begrijp dat hier op gekort wordt. Dit moet namelijk buiten de awbz anders georganiseerd worden

  4. Onbegrijpelijke zin. Lees eens na wat u geschreven hebt, voordat het gedrukt wordt. “De belangrijkste punten uit dat plan zijn het opheffen van het financieringsschot tussen verpleging en verzorging moet en het instellen van een individueel zorgbudget voor zorgvragers.”

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.