Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Ouwerkerk: ‘Een beschaafd land kent geen wachtlijsten’

MAARSSEN - ZorgVisie organiseert op 3 november een verkiezingsdebat over de zorg. Vooraf vragen we politici en mensen uit de zorg wat er in het regeerakkoord van het nieuwe kabinet moet staan. Dit keer Hans Ouwerkerk, voorzitter van de Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland (VGN).

Zichtbaar

“Het is belangrijk dat de gehandicaptenzorg als sector zichtbaar is bij de formatie. Andere sectoren, zoals de verpleeghuizen, staan door alle incidenten veel meer in de belangstelling. De verpleeghuissector is ook veel herkenbaarder. Iedereen heeft wel een opa, oma, vader of moeder in het verpleeghuis. Bovendien is onze sector relatief klein, alles bij elkaar zo’n honderdvijftienduizend cliënten en gelukkig worden er dat niet meer. Wij willen echter niet de zieligheid van verstandelijk gehandicapten gaan exploiteren om hoger op de politieke agenda te komen.”

Extramuralisering

“Bij de leden van de VGN vind je een heel scala aan opvattingen over de extramuralisering. Er zijn leden die alle bewoners uit de instelling in de samenleving willen hebben. We hebben ook leden die beide mogelijkheden – in de instelling en in de samenleving – openhouden. En er zijn leden die zeggen: onze bewoners zijn zo zorgafhankelijk en hebben zoveel ondersteuning nodig, die zijn beter af binnen de instelling. Daarbij laten ze zich allemaal leiden door de vraag van cliënten of hun verwanten.”

AWBZ

“Onze bewoners zijn wat ik noem levensbreed en levenslang afhankelijk van onze zorg en ondersteuning. Wij vinden dat die zorg gegarandeerd moet zijn. De VGN is daarom voor handhaving van de AWBZ.”

Marktwerking

“Marktwerking is niet ideaal voor onze sector. Deze mensen zijn toch levenslang afhankelijk van zorg. Maar we zijn nu eenmaal die weg opgegaan en we moeten maar zien waar de wal het schip keert. Mijn indruk is dat de gedachte van marktwerking al over zijn hoogtepunt heen is. Zeker als mensen volgend jaar zien dat de verzekeringspremies weer gaan stijgen.”

Bezuinigingen

“Het is opvallend dat het CDA zoveel wil bezuinigingen op de zorg. Dat zou je niet van ze verwachten. Ze willen echter wel de hypotheekrente en de AOW in stand houden. Mijn indruk is dat deze stellingname op puur electorale gronden is ingegeven, of zou dat mijn PvdA-achtergrond zijn?”

Doelmatigheid

“Ik denk niet dat onze sector veel doelmatiger kan. Het gaat in de gehandicaptenzorg toch in de eerste plaats om de persoonlijke begeleiding van mensen. Er wordt nu al geklaagd dat er te weinig tijd is voor de bewoners. Nee, met meer doelmatigheid valt in de gehandicaptenzorg niet veel te winnen. Je komt dan uit op het vertragen van nieuwbouw of het laten oplopen van de wachtlijsten. Ik vind echter dat in een beschaafd land geen wachtijsten mogen bestaan. De beschavingsnorm meet je toch af aan hoe een land met hulpbehoevende mensen omgaat. En dat vertaalt zich in de noodzakelijke middelen.” (ZorgVisie – Mario Gibbels)

Klik hier voor meer informatie over het verkiezingsdebat.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.