Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Over vijf jaar zullen er minder ecd-leveranciers zijn’

Eindredacteur / Nieuwscoördinator
De jaarlijkse inventarisatie van M&I/Partners naar het gebruik van elektronisch cliëntendossiers (ecd's) in de ouderenzorg en gehandicaptenzorg laat dit keer weinig verschillen zien ten opzichte van vorig jaar. Dat wil niet zeggen dat de markt stilstaat.
Foto: AdobeStock

Dit jaar is voor het eerst gekeken naar honderd in plaats van vijftig zorginstellingen. Dat maakt het vergelijken iets lastiger, maar heeft volgens M&I/Partners, ict-adviesbureau voor de zorg en overheid, geringe invloed op de uitkomsten van de inventarisatie. In zowel de gehandicaptensector als de ouderenzorg is de top 3 goed voor ruim 70% van het marktaandeel.

Ouderenzorg

In de ouderenzorg is de top 3 hetzelfde gebleven als vorig jaar. Door de uitbreiding naar een top 100 wordt het aandeel van Nedap iets kleiner, maar ze staan net als vorig jaar ver bovenaan. De partijen die volgen zijn PinkRoccade, Ecare, Unit4, Adapcare en SDB Ayton (voorheen Cormel).

Bron: M&I/Partners

Gehandicaptenzorg

In de gehandicaptenzorg is Nedap zo ver gestegen dat het een even groot aandeel heeft als de koploper, De Heer Software. Unit4 en PinkRoccade dalen qua marktaandeel, het aandeel van Adapcare stijgt.

Bron: M&I/Partners

Meer gebruikers van cliëntportalen

M&I/Partners ziet in de afgelopen jaren een forse stijging van zorginstellingen zijn die cliëntportalen gebruiken: in de ouderenzorg hebben dit jaar 87 van de 100 organisaties een cliëntportaal in gebruik, in de gehandicaptenzorg is dat 79 procent. Ter vergelijking: in 2016 gebruikte nog maar 42 procent van de instellingen in de ouderenzorg een cliëntportaal of was hiermee bezig en 38 procent van de instellingen in de gehandicaptenzorg.

Heroriëntaties

De adviseurs van M&I/Partners geven aan dat de grafieken nog niet helemaal weergeven wat de markt laat zien. Fabienne Eurlings: “In de markt komen we veel instellingen tegen die aan het heroriënteren zijn, dus we verwachten veranderingen.” Dat gaat echter langzaam. Over vijf jaar verwacht de adviseur minder leveranciers, omdat sommige partijen de snelle ontwikkelingen niet zullen bijbenen. Volgens Eurlings doen te veel leveranciers hetzelfde werk. “Leveranciers besteden veel van hun tijd aan het bijhouden van wet- en regelgeving en dit gaat ten koste van de innovatie. Leveranciers die innovatie hoger op de ontwikkelkalender hebben staan, hebben meer kans hun marktaandeel te behouden dan anderen.”

Persoonlijke gezondheidsomgeving

Volgens M&I/Partners wordt ook vaker gebruik gemaakt van een persoonlijke gezondheidsomgeving (pgo). Het idee van een pgo is dat een patiënt inzage heeft in gegevens uit meerdere zorgverlenerssystemen tegelijkertijd. De adviseurs van M&I/Partners verwachten dat het gebruik van pgo’s de komende jaren zal toenemen, onder andere dankzij het programma InZicht van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Het doel van het programma is het versnellen van de digitale gegevensuitwisseling in de langdurige zorg. Diverse organisaties participeren als proeftuin van het programma, daarbij wordt ook gewerkt met pgo’s. “Het is mogelijk dat we volgend jaar ook in de inventarisatie terug gaan zien dat organisaties zowel een cliëntportaal aanbieden als ontsluiten op een regionaal pgo”, meldt het ict-adviesbureau.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.