Overhead langdurige zorg daalt 8 procent

De overhead van zorgorganisaties in de langdurige zorg is sinds 2010 met 8 procent gedaald. Dat blijkt uit het jaarlijkse onderzoek van Berenschot naar de overhead binnen de langdurige zorg.

Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Administratie_Fotolia_82838733_Subscription_450.jpg
Met gebruiksvriendelijke ict gaat meer overhead naar primaire proces.

Het aantal medewerkers binnen de verpleging, verzorging en thuiszorg (vvt) in een overheadfunctie bedroeg in 2015 13,1 procent. Het gaat om banen waarbij mensen zich bezighouden met aansturing en ondersteuning van medewerkers in het primaire zorgproces, zoals het management en afdelingen als p&o, financiën en ICT. Voor de gehandicaptenzorg en geestelijke gezondheidszorg (ggz) was de overhead respectievelijk 13,5 en 20,8 procent.

Decentralisatie: inhuur tijdelijk personeel
De verwachting van veel zorgaanbieders was dat de overhead in 2015 zou stijgen door de decentralisatie van de zorg naar gemeenten. Zorgorganisaties gaven diverse malen het signaal af dat de overheveling van zorgtaken naar gemeenten

4
565

Wilt u dit premium artikel verder lezen?

Sluit eenvoudig een proefmaand af en lees al onze premium artikelen.

Bent u al abonnee? Log dan in en lees verder.

4 REACTIES

  1. @Marvin
    74% moet denk ik dichter Nasr 100%; maar tijdsbesteding moet omlaag. Wij ervaren tot 45min per zorgverlener per dag door inzet van mobiele apparaten met dedicated App die ook offline kan werken.
    Verder krijgen wij bij ECD selectie geen vragen omtrent administratieve belasting. Merkwaardig dus?! Wel bij optimalisatietrajecten bij zorgorganisaties die meer dan 3 jaar klant zijn. Bij beide ligt wellicht kans voor Berenschot om zich te onderscheiden.

  2. Lees alle reacties
  3. @ Albart Otte. De overheadkosten zijn in diezelfde periode gedaald met 4%. Hierin zijn zowel de salarislasten van het overheadpersoneel, materiële overheadkosten, als de kosten voor inhuur en uitbesteding meegenomen. Wij zien inderdaad ook dat ICT steeds vaker wordt geoutsourced of dat zorgorganisaties dit organiseren binnen een samenwerkingsverband / shared service constructie.
    @ Hans ter Brake. In de enquête naar administratieve belasting onder 2.200 medewerkers uit de directe zorg hebben we ondermeer gevraagd naar de administratieve take waaraan men de meeste tijd besteedt. Het aanmaken / bijhouden van het ECD staat dan met stip bovenaan. Van de respondenten noemt 74% dit als 'administratieve' taak waaraan de meeste tijd wordt besteed. Onze ervaring is dat het type ECD en de wijze waarop dit is geimplementeerd van grote invloed is op de tijdsbesteding door zorgmedewerkers, maar ook op de ervaren belasting. Zie ook: http://nieuws.berenschot.nl/download/179073/infographicadministratievebelasting.pdf

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.