Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Overheid staakt steun aan omvallende zorgaanbieders

De overheid stopt financiële steun aan zorgaanbieders die in financiële problemen komen of failliet gaan. De Eerste Kamer heeft gisteren ingestemd met een wetsvoorstel van minister Edith Schippers (VWS) over het in stand houden van cruciale zorg.

Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Overheid staakt steun aan omvallende zorgaanbieders
Foto: Lex van Lieshout - ANP

Met de aanname van dit wetsvoorstel wordt een belangrijke omslag in de gezondheidszorg gemaakt. Door de nieuwe regel draaien premiebetalers en patiënten niet langer op voor mismanagement, zo stelt VWS.

Cruciale zorg

De continuïteit van cruciale zorg blijft wel gewaarborgd. Wanneer het mis gaat in een instelling is het conform de verantwoordelijkheden in het zorgstelsel eerst aan de aanbieder van cruciale zorg en de zorgverzekeraar – die immers een zorgplicht heeft – om een oplossing te bedenken. Pas als uiterste redmiddel kan de overheid overgaan tot het oprichten van een tijdelijke vangnetstichting.

Early warningsysteem

Ook andere zaken worden met dit

4
27

Wilt u dit premium artikel verder lezen?

Sluit eenvoudig een proefmaand af en lees al onze premium artikelen.

Bent u al abonnee? Log dan in en lees verder.

4 REACTIES

  1. Het interessante is dat het nu ‘mismanagement’ wordt genoemd als je als zorginstelling de snelle afbouw van capaciteit niet aankan omdat je vastgoed hebt dat onverkoopbaar is, of langlopende huurcontracten. Dit is echter gebaseerd op beslissingen die een jaar of vijf geleden nog volstrekt normaal en verantwoord waren. Ik denk dat VWS erg veel boter op het hoofd heeft.

  2. Lees alle reacties
  3. 800 verzorgings tehuizen worden gesloten. Bejaarden van 100 jaar oud worden weer naar huis gestuurd. En de regering helpt niet meer als een zorginstelling of ziekenhuis in de problemen raakt. En de Nederlander vindt het allemaal normaal……. Mensen er is een ziekte die dit land binnensluipt en Rutte en Samson zijn als eerste besmet, het is de ziekte van Brussel. Een van de effecten van deze besmetting is toename van sterfte onder mensen die hun hele leven gewerkt hebben en onze zorg verdienen.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.