Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Overheveling ggz pakt ruim 1 miljard duurder uit

De overheveling van de geneeskundige ggz van de AWBZ naar de Zorgverzekeringswet (Zvw) heeft in 2008 geleid tot een kostenstijging van bijna 1,1 miljard euro. Dat concludeert het College voor Zorgverzekeringen.
Overheveling ggz pakt ruim 1 miljard duurder uit

De ggz-kosten in de AWBZ daalden in 2008 met 2,7 miljard euro, het eerste jaar waarin de curatieve ggz onder de Zorgverzekeringswet viel. Maar de rekening van curatieve ggz in de Zorgverzekeringswet bedroeg in dat jaar bijna 3,8 miljard euro, een toename van 1,1 miljard.

Verklaring CVZ

Het College voor Zorgverzekeringen (CVZ) verklaart deze onverwachte stijging op twee manieren. In de eerste plaats is er na de overheveling meer hulp verleend. Het CVZ schat dat de toegenomen vraag tot ruim vijfhonderd miljoen euro meer kosten heeft geleid. Meer dan de helft van dit bedrag is terechtgekomen bij de eerstelijns ggz, denkt het college.

Zorgverzekeringsfonds

De tweede reden van de kostenstijging is eenmalig en administratief van aard. In de Zorgverzekeringswet geldt het principe dat de zorg ten laste gaat van het jaar waarin de diagnose wordt gesteld. Dus zorg die (deels) pas in 2009 werd geleverd, kwam ten laste van 2008. Maar vanwege de overheveling werd het zorgverzekeringsfonds eenmalig ook belast met zorg die is genoten in 2008, maar waarvan de diagnose al in 2007 werd gesteld. Deze administratieve dubbeling zorgde voor een extra rekening van 500 miljoen voor het zorgverzekeringsfonds, maar zal in 2009 niet terugkomen.

LVE is verbaasd

Directeur Dick Nieuwpoort van de Landelijke Vereniging van Eerstelijnspsychologen (LVE) is verbaasd over de cijfers. In vakblad psy zegt hij: “Dat de eerstelijns ggz zou groeien was bekend én gewenst. Dat is ook gebeurd: de eerstelijnspsychologen hebben naar onze inschatting 15 procent meer zorg geleverd in 2008. Maar als ik alle productie van de eerstelijnspsychologen bij elkaar optel, kom ik op krap 90 miljoen euro. Nu is de eerstelijns ggz breder dan alleen eerstelijnspsychologen, maar dan nog vraag ik me in alle ernst af waar die 250 miljoen groei vandaan komt.” (Zorgvisie – Wouter van den Elsen)

Lees meer:

NZa: rente kan terug naar curatieve ggz

NZa: volledige prestatiebekostiging curatieve GGZ in 2011

Langdurige ggz in de knel

Bonden starten actie tegen dbc’s in ggz

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

1 REACTIE

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.