Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Overname Amsterdam Thuiszorg in gevaar

Redactie Zorgvisie
Het faillissement van Amsterdam Thuiszorg komt steeds dichterbij, omdat de overname dreigt te mislukken. Oorzaak zijn de grote verliezen die de organisatie maandelijks lijdt. De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) weigert vooralsnog steun te geven.
Overname Amsterdam Thuiszorg in gevaar

Amsterdam Thuiszorg verkeert in ernstige financiële problemen. De organisatie met een omzet van 110 miljoen euro (2006) lijdt jaarlijks miljoenen euro’s verlies; 8 miljoen in 2007 en 7,5 miljoen in 2006. Het eigen vermogen is inmiddels negatief. Een overname door Cordaan, Evean Groep en Zonnehuis Amstelland moet uitkomst bieden, maar de slechte resultaten van Amsterdam Thuiszorg over de eerste maanden van het nieuwe jaar vormen een belangrijk obstakel, zeggen bronnen betrokken bij de overname. Amsterdam Thuiszorg verloor in die periode twee miljoen euro. De helft daarvan zijn reorganisatiekosten. De organisatie verwacht in juli quitte te spelen.

Financieel verlies

Het vertrouwen dat de thuiszorgorganisatie is om te vormen tot een gezonde instelling slinkt bij de overnemende partijen. Daar komt bij dat ook zij kampen met tegenvallende resultaten. Evean Groep leed vorig jaar een miljoenenverlies op de Wmo. Cordaan zegt voor 2007 waarschijnlijk op nul uit te komen./p>

Amsterdam Thuiszorg

Een lelijke streep door de rekening voor de overnamepartijen vormde het mislukken van een steunaanvraag bij de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) van Amsterdam Thuiszorg eind vorig jaar. De aanvraag werd ingetrokken nadat de Amsterdamse OsiraGroep de NZa erop wees dat hierdoor één partij bevoordeeld zou worden boven de andere Amsterdamse aanbieders. “Gelijke monniken, gelijke kappen”, laat een Osira-woordvoerder weten.

Steunaanvraag NZa ingetrokken

De steunaanvraag is ingetrokken, omdat de NZa had laten weten dat dit “niet meer van deze tijd is”, bevestigt woordvoerster Sarah Vernooij van Amsterdam Thuiszorg. De NZa wil geen mededelingen doen over individuele besluiten, omdat dit bedrijfsgeheimen zijn.

Rampzorg

Vakbond FNV Abvakabo zegt ervan uit te gaan dat de overname nog steeds doorgaat. Bestuurder Gert Noorman: “Maar mocht dat niet zo zijn, dan is het afgelopen voor Amsterdam Thuiszorg. Dat zou een rampscenario zijn.”

Failliet

Het is nog nooit voorgekomen dat een thuiszorgorganisatie met zo’n omvang failliet gaat. Er werken ruim 4000 mensen. Amsterdam thuiszorg heeft 23.000 klanten. In geval van een faillissement wordt er een curator aangesteld als bewindvoerder die de belangen van de schuldeisers behartigt. Dat zijn onder meer het zorgkantoor en de gemeente Amsterdam. Partijen die ook belang hebben bij de continuïteit van zorg, zegt Noorman. Die zal dan ook niet in gevaar komen, verwacht hij. Vervolgens zal de curator de thuiszorgorganisatie verdelen onder geïnteresseerde partijen. (Zorgvisie – Bart Kiers)

Lees ook:

Tanke verlaat Amsterdam Thuiszorg

NMa dwarsboomt fusie Amsterdam Thuiszorg

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.