Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Overname RKZ valt in goede aarde

Mark van Dorresteijn
Minister Schippers ziet geen problemen ontstaan als arbodienst Zorg van de Zaak het Rode Kruis Ziekenhuis in Beverwijk overneemt. Het ziekenhuis sluit volgens haar goed aan bij gewijzigde maatschappelijke ontwikkelingen.
Overname RKZ valt in goede aarde
Foto: ANP - Koen Suyk

Schippers zegt in antwoord op Kamervragen van Henk van Gerven (SP) dat de ontwikkelingen in Beverwijk een teken zijn van een zorgsector die zich aanpast aan de gewijzigde maatschappelijke ontwikkelingen. ‘Zorgaanbieders zijn op zoek naar nieuwe financieringsbronnen voor de langere termijn, nu banken als gevolg van de wereldwijde financiële economische crisis en de toegenomen eisen aan hun ten aanzien van de solvabiliteit en de stijgende risico’s voor financieringen van zorgaanbieders terughoudender zijn geworden. Bovendien zien we op allerlei gebieden nieuwe manieren van samenwerken ontstaan om patiënten, werkgevers en verzekerden beter te bedienen.’

Nieuwe structuur

Of de nieuwe bedrijfsstructuur zal leiden tot meer of minder productie, durft Schippers op voorhand niet te zeggen. ‘Het is aan het RKZ om individuele besluiten te nemen. Bovendien is het ziekenhuis gebonden aan de huidige afspraken met verzekeraars. Van een ongebreidelde stijging van de productie zal dus geen sprake zijn.

Wanneer het ziekenhuis daadwerkelijk wordt overgenomen, krijgen medisch specialisten 25 procent van de aandelen in handen. Schippers juicht toe dat artsen naast de verantwoordelijkheid voor kwaliteit ook verantwoordelijkheid neemt voor de financiële prestaties van het ziekenhuis neemt. Hierdoor komen namelijk de belangen van het ziekenhuis en de arts meer op een lijn te liggen, bijvoorbeeld op het vlak van investeringen en innovaties, specialisatie, transparantie en doelmatigheid. ‘Het ziekenhuis is nog steeds gebonden aan de afspraken met de verschillende zorgverzekeraars, van een ongebreidelde stijging van productie kan dus geen sprake zijn.’

Voorkeursbeleid

Van Gerven vraagt zich af of werknemers die aangesloten zijn bij bedrijven uit het netwerk van Zorg van de Zaak een voorkeursbehandeling krijgen in het RKZ. Maar het ziekenhuis zal zich moeten houden aan het verbod van selectie op niet-medische gronden, licht Schippers toe.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.