Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Overschrijding maatstaf is economisch delict

Redactie Zorgvisie
Ziekenhuizen die in 2009 duurder werken dan de maatstaf toestaat, begaan een economisch delict. De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) zal eventuele overtreders een boete opleggen.

Met het instrument van maatstafconcurrentie wil minister Klink ongewenste neveneffecten van marktwerking, zoals grote prijsstijgingen of fluctuaties, de kop indrukken. De maatstaf is gebaseerd op de landelijk gemiddelde kosten van een verrichting en gaat dienen als een verplichte maximumprijs. Beneden deze prijs staat het ziekenhuis in toenemende mate vrij om in overleg met verzekeraars zelf de prijs vast te stellen.

Verkapte bezuiniging

Binnen de sector bestaat wrevel over de invoering van maatstafconcurrentie. Volgens de critici is maatstafconcurrentie een verkapt bezuinigingsinstrument. De vraag is of het instellen van harde sancties het draagvlak niet verder ondergraaft. “Iedereen was het erover eens dat een snelle overgang naar vrije prijsvorming te veel risico’s met zich meebrengt”, reageert NZa-woordvoerster Annemiek van der Laan. “Consensus was moeilijk. We proberen de maatstaf zo realistisch mogelijk vast te stellen, het is ook niet alsof we een heksenjacht op overtreders voeren.” (ZorgVisie – Philip van de Poel)

Lees ook:

‘Ondernemen met vastgoed is geen kerntaak’

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.