Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Overvecht Gezond bespaart half miljoen euro

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.
Inwoners van de Utrechtse wijk Overvecht besparen ruim een half miljoen euro aan zorgkosten door deelname aan het project Krachtige basiszorg.
Overvechtgezond Filmpje

Dit blijkt uit onderzoek van zorgverzekeraar Zilveren Kruis.

Afname zorggebruik

Het onderzoek toont aan dat het zorggebruik afneemt bij de groep mensen met Krachtige basiszorg terwijl het zorggebruik toeneemt in de controlegroep. De 1.641 minima-verzekerden van Zilveren Kruis die zijn ingeschreven bij Overvecht Gezond gebruikten in 2015 per persoon 356 euro minder aan poliklinische dbckosten dan de controlegroep. Na aftrek van de extra vergoeding die Overvecht Gezond kreeg komt het over alle 1.641 minima neer op een besparing van 571.546 euro.

Shared decision making

De zorg- en hulpverleners in Overvecht betrekken mensen actief bij beslissingen en stimuleren hen meer eigen regie en verantwoordelijkheid te nemen.  Bij deze specifieke populatie is dat echter moeilijk en tijdrovend. Toch is dit belangrijk, want er zijn aanwijzingen dat het in kaart brengen van psychosociale problemen in relatie tot de klacht van de patiënt, het inventariseren van het patiëntenperspectief, het tonen van empathie en het actief betrekken van de patiënt bij beslissingen gunstige effecten heeft op de gezondheid.

Gezonde wijk Overvecht

Overvecht Gezond is een samenwerkingsverband dat huisartsen- en eerstelijnspraktijken in de wijk met elkaar verbindt. Het netwerk bestaat sinds 2006 en werkt aan verbetering van zorg, welzijn en preventie. Inhoudelijke en beleidsportefeuilles GGZ, jeugd, sociaal domein, ouderen, preventie en farmacie worden op wijkniveau verdeeld. In Utrecht hebben de buurtteams een groot deel van de zorg en ondersteuning aan volwassenen en de jeugdzorg in hun takenpakket. Zij brengen de basiszorg dichter bij huis. Overvecht Gezond ondersteunt en faciliteert praktijkmanagement en bedrijfsvoering.

Evaluatie

Krachtige basiszorg is onderwerp geweest van een evaluatie door het NIVEL. Het instituut acht het zeer aannemelijk dat het project leidt tot duurzame verbetering van de kwaliteit van zorg. De aanpak is conform Triple aim: gelijktijdig verbetering van ervaren kwaliteit van zorg, verbetering van gezondheid van de populatie en verlaging van de kosten. Het NIVEL concludeert: ‘Hoewel in de literatuur de effecten van geïntegreerde zorg niet eenduidig zijn, zijn er zeker aanwijzingen te vinden dat de aanpak in de Gezonde Wijk Overvecht positieve effecten kan hebben op deze drie doelstellingen.’

Voorbeeldfunctie

De geïntegreerde aanpak in Overvecht wordt gezien als een voorbeeld voor andere wijken in Nederland. Het concept is ook in andere wijken en andere gemeenten toepasbaar. Sinds 2006 is de Gezonde Wijk Overvecht verschillende keren kwalitatief geëvalueerd. Naar nu blijkt, heeft de aanpak geleid tot een relatieve kostenreductie in de totale zorgkosten voor de wijk, vergeleken met andere Utrechtse wijken. De zorg en ondersteuning in Overvecht is echter nog steeds in ontwikkeling en echt effectonderzoek naar de methode is kostbaar en nog niet uitgevoerd.

2 REACTIES

  1. Lees alle reacties

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.