Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

OZG concentreert complexe zorg in Winschoten

Mark van Dorresteijn
De Ommelander Ziekenhuis Groep met locaties in Delfzijl (Delfzicht) en Winschoten (Lucas) gaat de intensieve zorg concentreren in Winschoten. Het Delfzicht krijgt een veel kleinere rol toebedeeld.
OZG concentreert complexe zorg in Winschoten

Volgens bestuursvoorzitter Jan Cooijmans wordt deze concentratie noodzakelijk door de overheid en wetenschappelijke verenigingen. Hij doelt daarmee op de normen die worden gesteld door de wetenschappelijke Vereniging voor Heelkunde en de door VWS opgelegde ziekenhuiskorting van zes miljoen voor 2011.

Gevolgen Delfzicht

Cooijmans legt uit dat de intensive care (ic) wordt geconcentreerd in het Lucas. Het Delfzicht verliest zijn ic. Het houdt nog wel twee bewakingsbedden beschikbaar, maar wanneer patiënten gestabiliseerd zijn worden zij overgebracht naar het Lucas. Verder vinden in Delfzijl na 17.00 uur en in het weekend geen operaties meer plaats. Op beide locaties blijft de spoedeisende hulp 7×24 uur beschikbaar. Dat geldt ook voor de poliklinieken, alle specialismen blijven beschikbaar. Zo wordt bijvoorbeeld chemotherapie op beide locaties aangeboden. OZG-woordvoerder Ria Wubbels legt uit dat er geen ontslagen vallen onder het vaste personeel. “Het ic-personeel is voornamelijk ingehuurd en zal naar verwachting een onderkomen vinden in het Delfzicht en in het UMC Groningen.”

Uitwerking plan

Het zorgplan wordt nog ter beoordeling voorgelegd aan de Inspectie voor de Gezondheidszorg. De komende weken worden deze besluiten voor de patiëntenzorg en voor het personeel verder uitgewerkt in een plan van aanpak, dat daarna met alle betrokkenen wordt besproken. Het streven is om in het najaar van 2011 alle besluiten te hebben uitgevoerd.

Nieuwbouw A7

Uiteindelijk zal de complexe zorgtaak die het Lucas nu toegewezen krijgt, worden overgenomen door het ziekenhuis dat voor 2015 gepland staat aan de A7. “Het nieuwe ziekenhuis heeft veel meer parkeerruimte en is centraler gelegen”, legt OZG-woordvoerder Ria Wubbels uit. “Daardoor wordt het interessant om de kleinere operaties, als knie- en heupoperaties, over te nemen van het UMC Groningen.” Verder zijn er onderhandelingen gaande met het Van der Valk-concern voor een zorghotel. Ook zal het ziekenhuis een grote rol gaan spelen wanneer de ziekenhuizen in Oost-Groningen bestuurlijk fuseren. Wanneer die fusie zal plaatsvinden is nog niet bekend. Op dit moment buigen de raden van toezicht zich over de plannen. (Zorgvisie – Mark van Dorresteijn | Twitter)

Lees meer:

Plan van aanpak – Ziekenhuiszorg Oost-Groningen (.doc)

Lees ook

UMCG en OZG willen nieuwe SEH bouwen

Directeur Ommelander moe van eisen verzekeraars

Jan Cooijmans vertrekt bij Ommelander Ziekenhuis Groep

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.