Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

OZG ziet af van locatie A7 Zuidbroek

Mark van Dorresteijn
De Ommelander Ziekenhuis Groep (OZG) heeft bij de gemeente Oldambt aangegeven dat zij het nieuwe ziekenhuis willen bouwen op de locatie Scheemda West. Het ziekenhuis ziet af van de locatie Zuidbroek aan de A7.
OZG ziet af van locatie A7 Zuidbroek

Reden voor de ommezwaai is een negatief besluit van de provincie Groningen. Ondanks de uitdrukkelijke voorkeur van het ziekenhuis voor de locatie Zuidbroek, krijgt het daarvoor geen toestemming. De provincie stelde namelijk dat het ziekenhuis van economisch belang is voor de gemeente Oldambt. Daarbij gaf de provincie aan dat Scheemda West wel tot de mogelijkheden behoort.

Exploitatiekosten

De OZG prefereert de locatie bij Zuidbroek met name omdat hier jaarlijks 2,5 miljoen euro op de exploitatiekosten bespaard kan worden. Dit is een zwaarwegend argument in een tijd van steeds krapper wordende budgetten in de ziekenhuiszorg. “Na het besluit van provinciale staten hebben wij extra onderbouwing van onze financiële overwegingen bij de provincie onder de aandacht gebracht”, stelt Jan Cooijmans, voorzitter van de raad van bestuur. “Bovendien hebben provinciale staten op 1 juni een motie aangenomen waarin zij hun zorg uiten over de financiële situatie van zowel de OZG als het Refaja Ziekenhuis aan de Tweede Kamer. Concreet wordt in deze motie aangedrongen om bij nieuwe kortingen de twee streekziekenhuizen in Groningen te ontzien. Ik betreur dan ook dat de provincie ondanks al deze ontwikkelingen bij haar standpunt blijft.”

Geen vertraging

Het ziekenhuis laat weten het besluit te hebben genomen onder voorwaarde dat er niet te veel vertraging mag zijn in de nodige bestemmingsplanprocedures. “Eventuele vertraging kan leiden tot een andere waardering van de risico’s en een heroverweging van de locatiekeuze.” De nieuwbouw moet over vier à vijf jaar klaar zijn, mede omdat de OK-accommodaties van de locaties Lucas en Delfzicht anders te verouderd zijn om te mogen opereren. (Zorgvisie – Mark van Dorresteijn | Twitter)

Lees ook:

Directeur Ommelander moe van eisen verzekeraars

Corien van Niekerk verlaat bestuur OZG

Jan Cooijmans vertrekt bij Ommelander Ziekenhuis Groep

Zorgvisie Bouwcongres

Hoe financieren zorginstellingen hun zorgvastgoed in de praktijk? Hoe gaan de financiers om met nieuwbouwplannen en waar moeten deze aan voldoen? Hoe houd je de bouwkosten in de hand? Neem daarom deel aan het Zorgvisie Bouwcongres en stel uw vragen aan de ervaringsdeskundigen! Meer informatie en aanmelden.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.