Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Betere kwaliteit van zorg voor patiënten bij ParkinsonNet

Redacteur Zorgvisie
Therapeuten die aangesloten zijn bij ParkinsonNet behandelen meer parkinsonpatiënten dan overige therapeuten, blijkt uit onderzoek van Vektis. De mensen onder behandeling van ParkinsonNet fysiotherapeuten hebben minder last van complicaties. Tevens hebben zij een lager zorggebruik, wat leidt tot minder totale zorgkosten.
ParkinsonNet Bas Bloem
Foto: Fotolia

Daarnaast is er sprake van een lagere sterfte en hebben mensen minder fracturen en longontstekingen. Gespecialiseerde fysiotherapie van ParkinsonNet leidt tot betere zorg tegen minder kosten.

Al eerder meldde Zorgvisie dat patiënten gemiddeld bijna 400 euro per jaar minder declareren voor gespecialiseerde behandeling dan voor een reguliere behandeling. De totale zorgkosten, inclusief de medisch specialistische zorg, zijn gemiddeld per patiënt 530 euro lager. Dit komt vooral doordat ziekenhuisopnames worden voorkomen. Voor heel Nederland bedragen de besparingen naar schatting 11 miljoen euro. ‘Deze resultaten benadrukken dat patiënten met parkinson het verdienen om behandeld te worden door een expert die veel verstand heeft van deze ingewikkelde studie. En die goed op de hoogte is van de laatste ontwikkelingen’, vertelt hoogleraar neurologische bewegingsstoornissen Bas Bloem.

Deelname

Het percentage dat onder behandeling is van een ParkinsonNet-therapeut neemt voor alle disciplines sinds 2010 nog jaarlijks toe. Het aandeel patiënten met paramedische zorg dat behandeld is door een ParkinsonNet-therapeut bedraagt in 2017 62 procent voor fysiotherapie en 77 procent voor ergotherapie. Daarnaast nog 85 procent voor logopedie en 48 procent voor diëtetiek.

Het aantal ParkinsonNet-therapeuten werkzaam in de eerste lijn is ruim 1200 fysiotherapeuten, rond de 400 logopedisten en ergotherapeuten en 175 diëtisten. Uit deze cijfers blijkt dat ParkinsonNet-therapeuten meer parkinsonpatiënten behandelen in de eerste lijn dan overige therapeuten.

Bijna alle ParkinsonNet-therapeuten behandelden in 2017 minimaal één parkinsonpatiënt. Volgens het onderzoek geldt hetzelfde voor ongeveer de helft van therapeuten die niet zijn aangesloten bij ParkinsonNet. Voor logopedisten die niet zijn aangesloten bij het netwerk was dit echter veel lager: slechts één op op de zes logopedisten behandelden in 2017 minimaal één parkinsonpatiënt.

Stijging

ParkinsonNet-fysiotherapeuten en ergotherapeuten behandelden vorig jaar gemiddeld 14 tot 15 patiënten per jaar. Logopedisten en diëtisten gemiddeld ongeveer 10 patiënten. De stijging in vergelijking met afgelopen jaren is te verklaren door een betere datakwaliteit; vanaf 2016 is bij meer patiënten bekend door wie zij zijn behandeld. Bij niet ParkinsonNet therapeuten is het aantal patiënten gemiddeld 2 tot 3 patiënten per jaar.

Landelijk netwerk

ParkinsonNet is een landelijk netwerk van zorgverleners die gespecialiseerd zijn in het behandelen en begeleiden van mensen met de ziekte van Parkinson en mensen met atypische vormen van parkinsonismen. Momenteel zijn er ruim 3100 gespecialiseerde zorgverleners aangesloten bij dit netwerk, verdeeld over zeventig regionale netwerken.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.