Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties3

Akkoord over vrije artsenkeuze

Vanaf 2016 krijgt de zorgverzekeraar in een nieuwe polis de mogelijkheid te bepalen naar welke medisch specialist, psycholoog of andere behandelaar in de geestelijke gezondheidszorg iemand wordt doorverwezen.De oppositiepartijen D66, ChristenUnie en SGP, de coalitiepartijen VVD en PvdA en minister Edith Schippers (Volksgezondheid) zijn het daar donderdag over eens geworden.
Akkoord over vrije artsenkeuze
Foto: Stock.XCHNG

De partijen onderhandelden al geruime tijd over een plan van Schippers, die de zorgverzekeringswet wil aanpassen om zorgverzekeraars meer op kwaliteit en prijs te laten inkopen. Dat gebeurt nu door de komst van een nieuwe zorgpolis, naast de bestaande naturapolis en restitutiepolis.In die nieuwe polis vergoedt de zorgverzekeraar alleen behandelingen van zorgverleners met wie hij een contract heeft. Alleen de restitutiepolis biedt volledige keuzevrijheid, maar die is wel duurder. In de naturapolis wordt alleen zorg door gecontracteerde zorgverleners vergoed, waardoor patiënten een deel zelf moeten betalen als ze naar een andere hulpverlener gaan.

Nieuwe polis

Nu moeten zorgverzekeraars nog zo’n 80 procent vergoeden van een behandeling door een zorgverlener met wie zij geen contract hebben. In de nieuwe polis kan worden bepaald dat daar een lagere of helemaal geen vergoeding voor volgt, waardoor de premie lager kan blijven. Schippers maakte in 2013 afspraken met onder meer verzekeraars, ziekenhuizen en patiënten om zorgverzekeraars meer mogelijkheden te geven goede zorg goedkoper in te kopen. Dat akkoord moet de komende jaren 1 miljard euro opleveren.

Steun in de kamer

Het kabinet sprak in april al met VVD, PvdA, D66, ChristenUnie en SGP af om taken van de langdurige zorg voor kwetsbare mensen over te hevelen naar de gemeenten en de bijbehorende bezuiniging wat te verzachten. Om beide plannen door de Eerste Kamer te loodsen, is steun van de oppositie nodig, want VVD en PvdA hebben geen meerderheid in de Senaat.

Wilna Wind van de patiëntenfederatie NPCF zegt in een eerste reactie dat het heel belangrijk is dat de keuzevrijheid voor de patiënt blijft. Maar daar hoort volgens haar ook een uitstekende informatievoorziening bij. ‘Je moet als patiënt ook over de informatie beschikken waaruit je dan kan kiezen. Dat is vooral een taak voor de verzekeraars die de polissen verkopen, maar ook voor de zorgaanbieders die patiënten doorsturen.’

Chris Oomen

Eerder bekritiseerde Chris Oomen van zorgverzekeraar DSW de nieuwe polis fel op de website van Zorgvisie. ‘Het lijkt of verzekerden er een extra polis bij krijgen, maar de budgetpolis is gewoon een naturapolis met nul procent vergoeding voor niet-gecontracteerde zorg.’

Zorginkoop

Zorgverzekeraars kopen zorg in bij zorgaanbieders. De contractonderhandelingen verlopen niet altijd even gemakkelijk. Hoe het de partijen vergaat, leest u in het dossier zorginkoop.

3 REACTIES

  1. Lees alle reacties

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.