Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Patiënt sneller bij hulpverlener via zorgpaden

Redacteur Zorg+Welzijn
Verpleegkundigen en praktijkondersteuners zien grote voordelen in het werken met zorgpaden voor specifieke behandelingen. Dat blijkt uit een publicatie van het NIVEL. Betere taakverdeling en afstemming onder hulpverleners maakt de zorg voor patiënten beter. Maar ook bureaucratischer.
Patiënt sneller bij hulpverlener via zorgpaden
Foto: Herbert Wiggerman

De door NIVEL ondervraagde wijkverpleegkundigen, praktijkverpleegkundigen en praktijkondersteuners in de eerste lijn vinden het gebruik van zorgpaden wenselijk. Vrijwel iedereen (95,6 procent) verwacht dat het werken met zorgpaden voordelen heeft en 84 procent denkt dat de patiënt erbij gebaat is doordat de zorg beter is afgestemd. Ruim de helft denkt wel dat zorgpaden de bureaucratie in de zorg vergroten.

Eerste lijn

Het onderzoek van NIVEL is gericht op werken met zogenoemde ‘zorgpaden’ in de eerste lijn. In een zorgpad wordt de organisatie, de logistiek en de afstemming tussen zorgverleners vastgelegd voor een specifieke groep patiënten. De zorg sluit dan beter aan van de ene zorgverlener op de andere. In ziekenhuizen gebruikt met al langer ‘zorgpaden’, bijvoorbeeld bij staar- en liesbreukoperaties.

Wachttijden

Het voordeel van werken via zorgpaden is dat patiënten sneller bij de juiste zorgverlener terecht komen, patiëntenstromen vloeiend verlopen en dat er geen onnodige wachttijden ontstaan. Voorkomen wordt ook dat dingen dubbel worden gedaan. Apparatuur en andere zorgmiddelen kunnen optimaal worden ingezet. Ruim de helft van de ondervraagden denkt wel dat zorgpaden de bureaucratie in de zorg vergroten.

Wijkgericht

Uit onderzoek van het NIVEL blijkt dat ruim de helft van de verpleegkundigen en praktijkondersteuners ervaring heeft met zorgpaden. Vooral voor palliatieve zorg, in de geriatrie, voor polyfarmacy en multimorbiditeit. Volgens NIVEL-onderzoeker Anke de Veer past het instrument ‘goed binnen het streven uit het regeerakkoord om de zorg meer wijkgericht te organiseren. Vrijwel iedereen ziet hierin een middel om de zorg in de eerste lijn beter op elkaar afgestemd aan te bieden.’

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.